De skandalösa

Vår egen Queen of Romance har gjort det igen! Simona Ahrnstedts tredje bok om slottet Wadenstierna utspelar sig i det smått dekadenta 1600-talet. Det är tre fristående böcker där Wadenstierna är den enda gemensamma nämnaren och man kan välja att göra som jag och läsa dem i den ordning de kommit ut eller så väljer man att läsa dem kronologiskt.

Den här gången möter vi en smart, intelligent, fattig och lite alldaglig kvinna vars öde verkar vara att bli sällskapsdam åt överklassens bortskämda tonåringar. Det kärva ekonomiska läget gör att hon känner sig tvingad att agera just sällskapsdam när en fest arrangeras på slottet. Traktens, kanske till och med Sveriges unga giftaslystna unga kvinnor bjuds in. Det är nämligen dags för den snygga och rika greven att skaffa sig en fru. Det måste till en arvinge. Men det går naturligtvis inte riktigt som grevens mor planerat.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt

I De skandalösa bjuder Simona oss på en svulstig historia med en smart hjältinna och en bad boy till greve. Dessutom, som ett litet plus vid sidan om, en lesbisk bihistoria.

Förutsättningen för en bra romancehistoria är klar; huvudpersonerna ska falla för varandra, de ska stöta på problem för att få varandra på slutet. Det vet vi. Trots det njuter jag av läsningen. Bläddrar ivrigt vidare för att få veta hur det går.

Wadenstierna-trilogin utspelar sig i tre olika tidsepoker i den svenska historien. Det märks att Simona är noggrann i sin research även om de historiska inslagen i De skandalösa är färre än i de tidigare två. Den här gången är det detaljer i miljön och kläderna som får utgöra de historiska inslagen. Ja, och så naturligtvis fenomenet med krav på arvingar och arrangerade fester för att välja ut en fru.

Det är en bra historia och jag gillar karaktärerna. Det är en lättläst, fängslande och spännande historia men ett språk som flyter fram. Det enda som drar ner betyget på boken är att fler korrfel än tidigare har smugit igenom.

Betyg: ****
Antal sidor: 338

Förlag: Damm

Extra
Läs ett smakprov ur De skandalösa här.