Bytt, bytt kommer aldrig mer igen

Mitt bibiliotek finns på Läsö. Inte som man kanske kunde tro, här hemma i Uddevalla.

Det är sex, sju år sedan minst som jag ställde in sju böcker, la dit en lapp med texten ”Havnebibliotek – ta gärna en bok, lämna en du redan läst” i biljettkontoret i Västerö på Läsö. Dit går allt båtfolk varje dag för att lösa havnepeng. Perfekt ställe att byta böcker på med andra ord.

Sommaren efter hade det hela vidareutvecklats, en hylla satts upp och såväl svenska som danska, tyska och engelska böcker fanns att tillgå. Idag är det en hel billybokhylla!

Och ingen vet, jo nu gör ni det också, men i hamnen på Västerö på Läsö är det ingen som vet att det var jag som en gång startade ”Havnebiblioteket” – och det roar mig. Det är ju faktiskt inte alla som har ett eget bibliotek 🙂

Den här sommaren ställde jag dit sju nya böcker, bland annat Den där kvällen av Sheila o’Flanagan och tog med mig Ikarus av Deon Meyer. Ett schysst byte tycker jag. Det tog inte många timmar innan O’Flanagan hittat ett nytt hem i någon båt och jag ska strax börja läsa Ikarus så – bytt, bytt kommer aldrig mer igen som man säger.