Bokens dag

Igår, torsdag den 28 oktober, var det Bokens dag, men det visste ni väl redan!? Det firade vi här i stan med att den lokala bokhandlaren ordnade en fantastisk författarkväll med fem helt olika men fascinerande författare.

Ann Rosman – en ung pigg tjej med ett brinnande seglarintresse (hon måste vara trevlig!) som skriver kriminalromaner som utspelar sig på Marstrand där nutid och dåtid binds samman på ett, ibland, skrämmande sätt. Hon pratade om sina två utkomna böcker och om den tredje som är på gång (om hon bara fick tid att sitta ner och skriva lite också 😉

Mats Ahlstedt – som var en ny bekantskap för mig. Verkar vara en kul kille hans anförande spred många skratt i publiken. Han inledde med att försöka förklara varför man (eller i alla fall han) blir kriminalförfattare. I hans fall hade det en hel del att göra med att han var prästson och ponnypappa, alla i publiken verkade förstå precis.

Björn Ranelid – behöver väl egentligen kanppast någon närmare presentation, men blev en positiv överraskning för mig. Har av TV fått en, kanske onödigt, negativ bild av honom som han lyckades sudda bort. Trevlig karl och framför allt, totalt närvarande till 100%. Fascinerande.

Efter paus och bokinköp så fortsatte det med:

Stefan Edman – vår store miljöförfattare som i dagarna kommer ut med en ny bok (som tyvärr fortfarande satt fast i tryckeriet i Riga) som handlar om förra generationens männsikor som bodde mitt ute i den vägfria skogen på Bredfjället. Fascinerande livsöden och mycket vackra bilder utlovas.

Maria Gustavsdotter – vår egen lokala stjärna presenterade sin nya bok, även den med historisk ankytning. Denna gång handlade det om den kungliga frillan Karin Månsdotter och Maria drog fascinerande paralleller till dagens fotbollsfruar (även om de flesta i publiken så frågande ut inför begreppet) och då framför allt Victoria Beckham.

Det blev en jättetrevlig kväll och jag inhandlade två fina böcker som jag ska ge bort i present. Tack bokhandeln för arrangemanget. Kul idé dessutom att ge föreläsarna en goodie bag med varandras böcker. Jag hoppas det blir fler arrangemang i framtiden.