Boel och Oscar

Boel och Oscar
av Josefine Sundström

Bara ett par veckor kvar till nästa bokcirkelträff. Den här gången är det Boel och Oscar av Josefine Sundström som ska läsas och diskuteras. En under bar liten bok, men hur ska vi kunna få till ett bra bokprat om den här boken? Inte för att det saknas saker att prata om utan för att jag har en känsla av att vi kommer att vara så rörande överens om vad vi tycker. Det är en fin bok. En vacker historia. En bok om kärlek, men inte en kärlekshistoria som Josefin själv uttrycker det.

Boel är en ung kvinna som alldeles trasig av sorg flyttar in i lägenheten under den snart hundraårige Oscar. Sakta men säkert utvecklas en fin vänskap dem emellan och tillsammans lockar och hjälper de varandra tillbaka till världen, till livet.
Det finns naturligtvis mycket att prata om här. Vänskapen mellan Boel och Oscar till exempel. Det är en vacker vänskap och trots den stora åldersskillnaden så känns den alldeles naturlig och trovärdig. Skickligt skrivet. De bådas kamp mot sjukdom och ålderdom går rakt in i hjärtat. Berör på ett djupare plan. Och ändå, mitt i det sorgliga finns den där lilla strålen av ljus.

Jag kanske har fel. Kanske blir det ett jättebra och långt bokprat. Vi får se.

Betyg: ****
Antal sidor: 273
Förlag: Bonnier pocket