2000-talets Jackie Collins

Svarta änglar
av Rebecca Chance

 Så beskriver man bäst Rebecca Chance, som 2000-talets Jackie Collins. Det krävdes inte många kapitel ur Svarta Änglar för att göra den associationen. Det är läckert, svulstigt och liksom för mycket av allting. Och jag gillar det. Svarta Änglar var med sitt jultema den perfekta underhållningen i mellandagarna. Här frossar vi inte bara i skönhet, glamour, pengar och sex utan också i julfirande.

Historien utspelar sig i det exklusiva lägenhetskomplexet Limehouse Wharf i London. Ni vet, ett sånt där hus man brukar se på film, med receptionsdisk i foajén och en concierge redo att lyda hyresgästernas minsta vink. Här vilar kändisar ut efter den senaste skönhetsoperationen, här bor miljonärer och här har Kensingtons fotbollsklubb sina smått skandalösa fester.

Det är jul och några få gäster har valt att stanna kvar över helgerna i tron att de kan slippa undan firandet. Den vackra skådespelerskan Melody har precis genomgått en skönhetsoperation för att återställa sitt utseende till tiden innan Hollywood satte klorna i henne. Aniela, sjuksköterskan som valt att jobba istället för att stanna hemma med sin usling till pojkvän faller för den före detta CIA-agenten Jon. Grigor kan efter sina smutsiga affärer inte återvända till Ryssland utan tvingas fira jul i sitt nya hemland, och firar gör han med råge. Han ställer till med en hejdundrande julfest. Eller mer korrekt, två julfester. En familjevänlig och en … tja inte riktigt lika familjevänlig. Men allt går inte riktigt som planerat. Det är inte bara tomten som kommer på besök, ungefär samtidigt dyker såväl utpressare som mördare upp.

Det här är en bok som frossar i allt och kommer undan med det. Vackra människor. Rika människor. Sex. Utpressning och action. Avundsjuka och glamour. Det är härligt! Snabbt och rappt med glimten i ögat lotsar Rebecca oss genom historien.

Men visst, jag kan mycket väl föreställa mig att hon möter samma reaktioner som Jackie Collins en gång gjorde. Rynkade näsor från folk som tycker det är skräplitteratur, tantsnusk, chockerade utrop över det skandalösa innehållet och bekymrade mammor som inte vill att deras tonårsdöttrar ska läsa det här. Men det kommer de att göra. Precis som vi gjorde med Collins böcker.

Är det stor litteratur? Nej, men härlig läsning är det. Jag förstår mycket väl att Rebecca Chance är populär hemma i England. Tyvärr missade jag henne på Bokmässan, men jag har hört att hon var fantastisk.

Svarta änglar är den femte av hittills sju av Chances böcker. Kommer jag att läsa fler av dem? Det tror jag säkert. Ibland behöver man låta sig svepas iväg av en dos lättsmält underhållning och då är hennes böcker perfekta. Så mina vänner, kryp upp i soffan, plocka fram pralinerna, häll upp ett glas vin och njut.

Betyg: ***
Antal sidor: 469
Orginalets titel: Bad Angels
Översättare: Annika Sundberg
Förlag: EA Förlag

Extra:
Rebecca Chance

Andra som läst boken:
Boklysten som också gillade
Fru E är däremot inte alls förtjust