Aktuell, tankeväckande och jobbig

Tankarna om Laura Marshalls bok Vänförfrågan var många när Bokkvartetten träffades hemma hos Karin härom dagen för en kväll med god mat, vin och bokprat.

Att efter 25 år få en vänförfrågan på facebook kan väl i vanliga fall vara lite kul, men inte när personen varit försvunnen och antagits vara död lika länge. Det är precis vad som händer Louise den där dagen, bara några veckor innan återträffen med skolan.

Frågan ställer Louises liv på ända och rör upp en skrämmande historia om grupptryck och mobbing som satt sina spår på alla inblandade. Det har på olika sätt kommit att prägla deras liv och det dröjer inte länge innan allt ställs på sin spets. Vad hände egentligen den där kvällen? Dog Maria Weston verkligen? Var det en olycka eller går det en mördare lös bland dem?

Vi var överens om att det är en välskriven och trovärdig historia Marshall bjuder oss på. Mycket tankeväckande och skrämmande aktuell. Det finns väldigt mycket positivt med sociala medier, men baksidan är desto läskigare.

Det blev en kväll med väldigt intressanta diskussioner om hur framförallt ungdomar är mot varandra, vad de många gånger är villiga att göra mot varandra för att själva få vara med, höra till, vara en del av gänget. Grupptryck är en mäktig faktor som är farlig att ignorera.

Vi gillade dessutom vändningen med maken på slutet, den såg vi inte komma och det är alltid lite extra kul. Däremot var vi inte riktigt lika förtjusa i personbeskrivningarna som vi upplevde som rätt så ytliga, man fick inget riktigt grepp om karaktärerna. Kanske är det skrivet så med flit, kanske är tanken att handlingarna ska tala istället. Vem vet.