Var det här sommarens roligaste bok?

”Sommarens roligaste bok”, det var vad förlaget sa om boken som ivriga läsare ägnat regniga sommardagar åt. Nu återstod att se om de hade rätt.

Om man sätter samma bok i händerna på fyrtio läsare så lär diskussionerna gå höga när man träffas för att prata om boken. Så blev det även när vi drog igång höstens första Stora Bokcirkelträff tillsammans med Christina Larsson som kommit för att berätta om sitt författarskap och sin nya bok Alibi AB.

Christina är ingen nykläckt duvunge utan debuterade redan 2007 med 5:e Moseboken om kriminalkommissarie Ingrid Bergman från Göteborg. Ett par böcker till har det blivit i serien om Ingrid Bergman innan hon i sommar bytte genre och gav ut sin första feel-good.

Det är alltid fascinerande att höra författare berätta om sitt skrivande och sina böcker och Christina bjöd friskt på såväl roliga anekdoter som insikt i hur olika genrerna är att skriva, men även nyttan av att jobba med en dramaturg. Vi skrattade gott och vet nu precis vilken roll Björn Gustafsson och Babben Larsson hade i Alibi AB.

Och visst gick diskussionerna höga i de olika grupperna.
”Så bra att det slutade lyckligt.”
”Nej, men det blev för bra på slutet. Lite sagoaktigt.”
”Som en härlig pilsnerfilm.”
”Jag gillar farmor, men Viola är för knäpp.”
”Stackars Sebbe, vilken ragata han skaffat sig.”
”Vad härligt med en tjej med ruter i, precis vad Sebbe behövde.”

Det är också det som är charmen och den stora behållningen med att bokcirkla. Att vi inte, faktiskt aldrig, är helt överens. Trots att vi har läst exakt samma ord så har vi uppfattat texten på olika sätt och vi tycker naturligtvis olika. En del älskar det, andra har svårt att läsa humor. Men kontentan var nog ändå att det är en galen historia med en hel del sköna inslag.

Var det ”var det sommarens roligaste bok”? Tja, som du förstår så är vi inte helt eniga om det, men att det var skön sommarläsning var vi överens om!

Tack snälla Christina för att du ville komma och dela dina erfarenheter med oss. Det blev en intressant och rolig kväll.

Christina Larsson och Jenny Magnusson med sommarens feel-good, Alibi AB.