Vad sägs om en roadtrip genom Europa i helgen?

Det finns många anledningar till att ge sig ut på en roadtrip genom Europa. Kanske befinner man sig på flykt, som Deira. Eller så har man ett tydligt mål, som Grace. Och kanske har man precis som dem turen att finna vänner för livet under tiden.

Den här gången ger vi oss ut på en resa där rutten är noga planerad av en död man. Vi reser från ort till ort för att finna ett antal ledtrådar som tar oss vidare till nästa mål. En slags skattjakt inte olik en påskäggsjakt eller den i DaVinci-koden, bortsett från thrillermomenten.

Att plocka upp en bok av Sheila O’Flanagan är alltid ett säkert kort och En oväntad resa är inget undantag. O’Flanagan skriver lättläst och uppslukande, och ganska långt. Den här historien fångar en från första stund och man känner direkt med både Deira, som lämnats av sin otrogna pojkvän, och Grace, som i och med resan utför en sista handling strikt uppstyrd av sin bortgångne make.

De båda möts av en händelse på färjan från Irland till Frankrike och resan blir ett sätt för båda kvinnorna att få ett avslut, att hitta sig själva på nytt. Vi tas med på en road trip genom Frankrike och Spanien, men också genom deras liv när de ser tillbaka och framåt. Samtidigt är det en skattjakt inte olik den som många föräldrar arrangerar för sina barn när det är dags att leta påskägg. Ett fyndigt och lite kul sätt att låta karaktärerna ta sig från ort till ort och samtidigt peta in lite kultur i den skönlitterära texten.

Böcker ska väcka känslor när man läser och det lyckas O’Flanagan verkligen med. Man kastas ömsom mellan att känna medlidande med de båda kvinnorna och att bli irriterad på deras fel och brister, eller mänskligheter om man så vill.

Med 20 böcker i bagaget är O’Flanagan en omtyckt författare ocensurerade oväntad resa kommer att älskas på samma sätt som de tidigare böckerna. Det är en fin och stark berättelse som kommer att passa dig som gillar Nina George, Jenny Colgan, Maryan Keyes, Frida Skybäck och andra välkända författare inom samma genre.