TisdagsTeasern – Gale

Årets första teaser är en psykologisk thriller som jag knappt kan vänta på att få i mina händer; Gale av Karl Eder.

Om den ultimata deckaren handlar om det låsta rummets gåta så måste ju den ultimata miljön för en psykologisk thriller vara i en liten segelbåt på Atlanten. Du har ingenstans att ta vägen och allt kan hända… Jag bara måste läsa!

Teneriffa, november 2001. Tvillingtornen har just rasat och världen tycks stå i brand. I Santa Cruz hamn ansluter Daniel till Gale och Devan, ett irländskt par som annonserat efter besättningsmän till sin seglats över Atlanten. Snart kommer också tyska Matthias ombord. 

För Daniel är havet en väg ut, en chans att omskapa sig själv. För Gale och Devan är det en dröm som går i uppfyllelse. Matthias behöver bara en paus. Men Venja är en liten segelbåt, och ute på öppet hav blir besättningens utsatthet snart uppenbar för var och en. Avskurna från omvärlden går de fyra allt längre in i en egen verklighet med otydliga spelregler. Samtidigt tycks det allt viktigare att få klarhet i vem Daniel är, och vad det är han flyr ifrån . . . 

Gale är en psykologisk thriller som utspelar sig långt ute till havs, en plats som är fullständigt isolerad – och omöjlig att ta sig ifrån. Vad är människor egentligen kapabla till under enorm press? Och när övergår den totala friheten i sin motsats, en förlamande rädsla?