Cavakungen

Cavakungen av Kåre Halldén har flera parametrar som talar för sig. Det är en deckare, en favoritgenre, den är lättläst, den utspelar sig i Spanien och hela handlingen cirklar runt cavabodegorna utanför Barcelona. Känns som ett säkert kort.

Cavakungen 

Det här är andra boken om Harald och Isabelle. I den första, Champagnefürhern, träffades de båda under ganska olyckliga omständigheter i det genomfranska Champagne. När vi nu träffar dem igen har de flyttat till Spanien. Isabelle som vet allt som är värt att veta om champagnetillverkning har öppnat en egen bodega och börjat tillverka cava, Spaniens mousserande vin.

Under några år har det gått dåligt för cavaproducenterna. Det är tuffa tider ekonomiskt och många av dem står på ruinens brant, eller i varje fall väldigt nära. Det blir då lätt att skylla på den inkräktande fransyskan. När så den stora korkeken som för väldigt många är synonym med bodegorna i området välter i en storm ser de vidskepliga spanjorerna det som ett tecken. Ett tecken som förstärks när en man hittas hängd i det omkullvälta trädet. Något måste göras, men vad?

Vi får följa några av vinhusen och deras kamp, såväl internt med arvstvister som externt mot det som hotar hela cavaindustrins existens. Och det blir till slut en kamp inte bara om prestige och pengar utan också en kamp på liv och död.

Cavakungen har som sagt all potential att bli en riktigt bra bok och det funkade nästan hela vägen hem. Det enda jag egentligen har att invända mot är uppläget. Det kändes lite rörigt. För ovanlighetens skull tyckte jag det var lite svårt att få grepp om när de olika scenerna utspelade sig i tiden och att hålla isär de olika familjerna, och det brukar jag inte ha.

Kåre är inte bara deckarförfattare han är vinkonneseaur också och det märks i boken. Det ligger ett gediget researcharbete bakom, även om jag kan tänka mig att det inte gjorde alltför ont att besöka några av regionens bästa cavabodegor. Kåre har fakta på sin sida och trots att han valt att arbeta om skeenden så finns de historiskt korrekta fakta med. Men även en bit nutidshistoria, där han valt att använda sin artistiska frihet i funderingarna om: Varför? Varför vänta flera månader med att rapportera olyckan?

Betyg: ***
Antal sidor: 444

Förlag: Damm