The Rum Diary

Hunter S Thompsons bok Romträsket, The Rum Diary, är inte bara ett frosseri i udda personligheter som konsumerar omåttliga mängder rom. Långt därifrån, det är en bok om en grupp journalister på den engelskspråkiga tidningen Daily News i 50-talets Puerto Rico. En tidning som kämpar för sin överlevnad i en turbulent tid. Det är en berättelse som ångar av lust, avundsjuka och våld.

Redan på planet till Puerto Rico råkar den unge journalisten Paul Kemp i trubbel och inte blir det bättre när han kommer fram. San Juan är en kokande gryta där amerikaner varken är särskilt omtyckta eller välkomna och de hamnar titt som tätt i bråk. För Paul blir allt ännu mer komplicerat när han träffar Chenault. Denna kurviga kvinna får honom att svettas och inte blir det bättre av att hon visar sig vara flickvän till en av Pauls kollegor.

Det är hårdkokt, det är direkt och det är mycket, mycket ärligt och äkta. Även om det bitvis är en ganska tillskruvad historia så finns där en kärna som är både fascinerande och är tragisk på en och samma gång. Den är helt annorlunda allt jag läst det senaste året men jag gillar, mycket. Kan inte sluta läsa.

Att The Rum Diary ingår i vårens ”läs en film” utmaning känns spännande och lite läskigt på en och samma gång. Det kan gå precis hur som helst. Det kan bli riktigt lysande men risken för fiasko ligger och lurar runt hörnet. Om filmatiseringen inte görs med varsam hand är risken stor att det bara blir ett frossande i sex, rom och våld och boken innehåller så mycket mer.

Hunter S Thompson är nog kanske mest känd för sin speciella gonzojournalistik och sina dokumentära böcker om bland annat Hells Angels. Han levde hårt och dog för egen hand när pressen att leva upp till den myt han skapat av sig själv. The Rum Diary är hans enda skönlitterära bok och trots att han skrev den blott 22 år gammal efter att en tid ha arbetat som journalist i San Juan gavs den inte ut förrän långt senare.

Betyg: ****
Antal sidor: 279

Förlag: Pocketförlaget