Skräck för alla?

Hemmet
av Mats Strandberg

Kan man säga så? Skräck för alla? Går Mats Strandbergs senaste bok Hemmet hem hos alla?

Svaret är såklart att det gör den inte, men för att vara en bok som klassas som just skräck så går den hem hos förvånansvärt många. Just skräck är ju ett väldigt laddat ord och när den Stora Bokcirkelträffen skulle gå av stapeln i Uddevalla valde jag med flit att inte använda just ordet skräck i inbjudan. Risken för att flera av deltagarna skulle välja att avstå bokkvällen såg jag som lite för stor. Istället valde jag ord som spännande, nervkittlande, oväntad och lite läskig.

Det verkade funka. Det blev fullt hus och mer därtill. Kvällen bjöd på flera aha-upplevelser och bra diskussioner, en del om skräck. Det är en väldigt bra, men samtidigt otäck bok, otäck så tillvida att just demens är så läskigt och vi led verkligen med de stackars gamlingarna som ingen riktigt tror på, eller ens lyssnar på.

Att välja att lägga handlingen i Hemmet till ett ålderdomshem var inte något mindre än ett genidrag, miljön är bekant men ändå främmande för oss alla. Ingen av oss vill hamna där som en lallig gammal dam, eller herre, som ingen längre orkar med. Samtidigt är det beskrivet med så mycket värme och kärlek, framförallt personporträtten är värda alla litteraturpriser i världen – de är och har alltid varit Mats styrka.

Jag vågar nästan garantera att du kommer att tycka om Hemmet, vi gjorde det faktiskt allihopa. Läs den – du kommer inte ångra dig.

Kvällen inleddes med en intervju som även bandades, du kan se den här: