Skön läsning med doft av nybakt bröd, salta vindar och solvarm hud

Det lilla bageriet på strandpromenaden
av Jenny Colgan

Feel-good genren följer, som så många andra genre, ofta ett givet koncept. Huvudpersonen är en kvinna i trettio-fyrtioårsåldern som drabbas av någon form av livskris och ändrar sitt liv radikalt. Och ja, oftast träffar hon den rätte på slutet. Inte alltför sällan flyttar hon ut på landet och startar en affär, ett hotell, B&B eller liknande och uppfyller därmed sina drömmar.

Låter det raljerande. Kanske, men det är absolut inte meningen, det är helt enkelt så det oftast ser ut. Och många gånger funkar det jättebra, medan ännu fler tyvärr bara fylls av klichéer och blir kladdigt sötsliskiga.

Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan hör inte till dem. Det här funkar fint. Visst, jag har en förkärlek för vindpinade öar och människorna som bor där, och då särskilt engelska vindpinade öar, men jag tror inte det är avgörande i det här fallet. Den här boken doftar. Den sveper in mig i salta vindar, honung, rosmarin, solvarm hud, blomsterängar och framför allt, nybakt bröd. Bitvis vattnas det i munnen och lusten att baka luftiga härliga bröd blir nästan påtaglig.

Här möter vi Polly. En lyckad kvinna som har allt. Fin lägenhet, bra jobb, snygg pojkvän. Hon är en lyckad kvinna helt enkelt, både i sina egna och andras ögon. Så slås livet i spillror fullständigt när företaget går i konkurs, mannen lämnar henne och skulderna står upp över öronen. Hon måste börja om. Fullständigt. Så hon flyttar in i en rivningsfärdig lägenhet ovanpå ett gammalt bageri i den lilla kuststaden på ön som saknar broförbindelse.

Sakta men säkert återvänder hon till livet men det är ett helt annat liv än det hon levt tidigare. Tack vare en skadad lunnefågel, nya vänner, ett bageri, fiskaren Tarnie och hans besättning så utkristalliserar sig ett nytt liv, ett bättre liv, för alla inblandade.

Du kan provläsa ett par kapitel ur boken här.

Läsning a la carte
Nygräddat hälla-ut-bröd med vällagrad grevéost och en stor kopp earl grey.

1/2 paket jäst
3 tsk salt
4 dl vatten
7 dl vetemjöl special

Rör ihop.
Jäs 40 min
Häll ut på plåt/form med bakplåtspapper
Jäs 15

In i ugn
250 grader i 15 min
175 grader i 40 min

Ät och njut!