Skagen!

Nyss hemkommen efter ett par underbara dagar på segelbåt i Skagen i Danmark måste jag säga att det är lite konstigt att denna fantastiska ort med dess miljö och dramatiska historia inte inspirerat fler författare.

Att det speciella ljuset gjorde en grupp konstnärer trollbundna i slutet av 1800-talet och resulterade i en mängd fantastiska målningar är väl allmänt känt. Själv är jag mycket förtjust i Hipp hipp, St Hansbålet och den underbara målningen av P.S.Kroyer som porträtterar hans hustru som sitter i trädgården och läser.

Och som sagt, Skagens fantastiska miljö och historia borde kunna inspirera till dramatiska och spännande berättelser. Men på rak arm kunde jag bara dra mig till minnes en enda bok där någon del utspelas just här och det är Henning Mankells Mannen som log, där Kurt Wallander vankar längs stranden i Skagen. En sökning på nätet visade dock på ytterligare två romaner med Skagenanknytning; Där två hav möts av Marie-Louise Jensen och Sundborn eller dagar av ljus av Philipe Delerm.

Där två hav möts handlar om Marianne som lovar sin mor på hennes dödsbädd att ge sig av från hemmet i den Engelska industristaden för att bege sig till Danmark och Skagen för att leta efter sin far, fiskaren med det gyllene håret, Lars Christensen.Resan blir lång och farlig och det är med hjärtat i halsgropen som Marianne går ombord på fiskebåten som ska ta henne rakt in i det okända.

Sundborn eller dagar av ljus utspelar sig i slutet av 1800-talet. Kring målaren Carl Larsson och hans hustru Karin har en krets av skandinaviska konstnärer samlats, lockade av det berömda ljuset. De franska impressionisterna har nyligen upptäckt trakten. Nu är August Strindberg där med sin familj, Søren Krøyer, Christian Krohg… Dagarna är fyllda av fest och arbete. För den unge Ulrik Tercier representerar nordborna själva livsglädjen, passionen. När gruppen bryter upp från Grez-sur-Loing följer han med till Skagen i Danmark – och till Sundborn, Carl Larssons vackra hem i Dalarna.

Båda böckerna är nyheter för mig men har hamnat på önskelistan.

One Reply to “Skagen!”

  1. En av mina favorittavlor! Hade en inramad plansch i min första lägenhet, men maken är inget skagenfan, så nu finns den inte uppe. Någon gång när jag får ett bibliotek ska den upp igen. Drömma kan man alltid!

Comments are closed.