Sherlock Holmes – sveriges första fanfiction?

Från Holmes till Sherlock
 av Mattias Boström

På ett bröllop i våras kom vi att diskutera fenomenet fanfiction; dvs när man skriver en fortsättning på sin favoritbok/film/tv-serie. Den allra mest kända, och framgångsrika är säkert E L James 50 nyanser av honom som började som just fanfiction. James filade på en fortsättning på Twilightsuccén, något hon var långt ifrån ensam om. Även den populära tv-serien Glee har fått många fans att skriva sin egen fortsättning på karaktärernas liv.

Det är ett intressant fenomen det här med fanfiction. Att ta sin favoritbok eller favoritkaraktär och skriva en fortsättning på historien, eller för den delen en helt ny historia. Nätet kryllar av sajter för fanfiction, naturligtvis av varierande kvalitet, men så är det ju även i litteraturens värld. En del böcker är bra, andra är det inte.
Min bordskavaljer den där kvällen var betydligt mycket mer insatt i ämnet än jag men båda var vi sorgligt okunniga om det överhuvud taget finns svensk fanfiction. Det borde finnas kan man tycka. Vi har ju flera starka litterära karaktärer, både hjältar och skurkar, som skulle kunna locka till vidareutveckling.
När jag nu ligger i solen och läser Mattias Boströms intressanta bok Från Holmes till Sherlock inser jag att fanfiction inte är något nytt fenomen. Även Conan Doyle fick se en mängd historier, både seriösa och komiska, med sin världsberömda detektiv i huvudrollen skrivna och utgivna av andra skribenter. 
Även i Sverige skrevs nya historier om eller influerade av Sherlock Holmes. Först ut var pseudonymen, inte heller det är ett nytt fenomen alltså, Sture Stig som 1908 fick sin bok Sherlock Holmes i ny belysning utgiven på Wahlström & Wistrand. En medveten parodi på Sherlock Holmes, en samling noveller som skulle locka till skratt.
Så fanfictiontraditionen har hundraåriga rötter i vårt land. Kanske vore det dags för ny svensk kvalitativ fanfiction att göra sig känd. Eller finns det redan? Upplys mig gärna om jag missat något.