Samurajens hustru

Japan 1868, landet befinner sig mitt i ett inbördeskrig och den unga samurajhustrun Hana flyr för sitt liv. Söker fristad i Yoshiwara, Tokyos ökända nöjeskvarter där det mesta är tillåtet. Utom kärlek. Hana är bara sjutton år när hennes liv slås i spillror och för att få lov att stanna i Yoshiwaras trygghet tvingas hon bli kurtisan.

Parallellt får vi följa Yozo, en världsvan samuraj som tillbringat de senaste åren i Europa och kommer hem till ett land i krig. Sydlänningarna pressar på och Yozo tas tillfånga men lyckas fly. Tillsammans med en vän beger han sig till det enda ställe en man kan gömma sig på, till Yoshiwara.  Här blandas krigare, kurtisaner, skurkar och geishor och här möter den unge krigare den vackra kurtisanen och… ja ni förstår själva vart det barkar hän.

Det är en intressant period i Japans historia som Lesley Downer beskriver i sin nya bok Samurajens hustru. Att läsa boken är nästan som att kliva in i en film fylld av vackra kläder, vackra kvinnor, modiga män och blodiga slag. Som den saga den är borde historien gripa tag i mig och förföra mig men det lyckas inte riktigt. Det är inte på något sätt en dålig bok, den saknar bara det där lilla extra som får mig att slungas iväg till en annan tidsperiod. Men det är en helt okej bok att läsa en söndagskväll uppkrupen i soffan. Lagom spännande och lagom mycket kärlek.

Ett extra plus för det vackra omslaget.

Betyg: ***
Antal sidor: 350

Förlag: Damm

2 Replies to “Samurajens hustru”

Comments are closed.