Röde Orm blir film

Äntligen!

När är det mer passande att likt en rosa Gert Fylking få ropa ut ett glatt och lättat äntligen än när man får beskedet att Röde orm, sju år och åtta bedrövelser, ska bli film. Det avslöjades på en pressträff i Cannes igår.

Det är mer än fyrtio år sedan Frans G Bengtssons klassiska roman Röde Orm senast gick upp på filmdukarna. Då, 1964, hette den The Long Ships och hade Richard Widmark och Sidney Poitier i rollistan. Många år senare planerade Hasse Alfredsson att göra en tv-serie med Stellan Skarsgård i huvudrollen, men projektet gick i stå när man inte kom överrens med det amerikanska bolag som äger rättigheterna. Men nu har Fladen Film och Columbia Pictures enats.

Både Sjöfarare i Västerled och Hemma och i Österled ska filmatiseras. Än så länge är varken manus, regisör, skådespelare eller för den delen budgeten klar, men det lär bli en produktion av sällan skådat mått. Förhoppningen är att kunna dra igång inspelningen 2013 och ja, vikingarna ska prata svenska. Det kommer att bli en film fylld av äventyr, drama, kärlek och humor, precis som böckerna försäkrar de båda producenterna Patrik Ryborn och Joakim Hansson.

Jag minns att man var tvungen, det kändes så då, att läsa delar av Röde Orm i skolan, men detaljerna är lite suddiga i kanten. Kanske dags att fräscha upp minnet och läsa den i sommar. Den finns ju såväl som bok, talbok och seriealbum, men det är kanske dags för förlagen att förbereda nytryck på både svenska och andra språk.

Andra som skrivit om nyheten:
GP
SVD
Sydsvenskan
Aftonbladet

2 Replies to “Röde Orm blir film”

  1. Vad galet, exakt denna bok höll jag i handen i morse, har flyttat en massa hyllor på bibblan och flyttat serierna, däribland Röde Orm-serien och skyltar nu med denna…Mkt mysko…

  2. Skumt! Sånt kan ibland få mig att undra…

    Tänk vilka häftiga temagrejer ni kan köra i skolbibblan när filmen sedan kommer ut. Röde orm som talbok, som seriealbum, som bok. Det måste ju finnas något för alla. Och jag gissar, även om detta inte riktigt är mitt område, att det finns en mängd spännande böcker inom samma område som barnen skulle kunna haka på.

Comments are closed.