Röda tråden – del 1

Många gånger när jag läser slår det mig att saker och ting hänger ihop. Jag kommer på mig själv att snöa in på olika teman. Ett tag var det många hemliga sällskap med religiösa undertoner, a la Da Vincikoden. Senare blev det vampyrer och andra varelser, säkert efter Twilight-serien. Det är inte medvetet jag väljer teman, och det kan också vara så att det går mode i olika teman och därför helt enkelt finns många böcker om samma ämne ute.
Men det är inte alltid klockrena teman som ger ”höra ihop” känslan. Här ovan ser ni ett exempel på hur min lilla hjärna länkar ihop olika böcker jag läst.
I Julia, som jag läser just nu, finns kopplingar mellan huvudpersonen och Shakespears inte helt okända pjäs Romeo och Julia. Gamla dagböcker och brev från 1300-talet och framåt spelar stor roll i boken…
… liksom i The Mozart Conspiracy. Ett actionfyllt äventyr där ett brev som Mozart själv uppges ha skrivit verkar sprida ondbråd död runt sig.
Breven i Brev från en bruten horisont leder inte till några dödsfall, snarare det motsatta. En stackars förvirrad seglare skriver brev efter brev till sin älskade och kastar dem i havet i hopp om att de ska nå henne.
Väntar på brev gör också den nygifta Emma i The Postmistress. Hennes make har gett sig av till England mitt under brinnande krig för att som läkare hjälpa och de skadade i London.
Även Sarahs nyckel utspelar sig under andra världskriget. Den tolvåriga Sarah förs tillsammans med tusentals andra judar bort från Paris för vidare transport till koncentrationslägren. Men Sarah lyckas fly och drygt femtio år senare börjar en ung journalist nysta i hennes historia. Vad journalisten heter? Julia såklart. Och så var vi tillbaka där vi började.