Rastlös – när historien gör sig påmind

Rastlös av William Boyd

Att inleda en relation med chefen är ingen bra idé. Ibland till och med förenat med livsfara. Även efter trettio år. Det står snart klart i William Boyds spionroman Rastlös.

Det är 1939. Eva Delectorskaja är en ung, vacker rysk emigrant i Paris. Snart har hon värvats av engelsmännen och beger sig till London för att utbildas till den perfekta spionen. Det dröjer inte länge förrän Eva Delectorskaja blir Eva Dalton blir Margery Allerdice som blir Lily Fitzroy som blir…

Trettio år senare. Ruth Galmartin trodde hon kände sin mamma Sally. Inte ens i sin vildaste fantasi hade hon kunnat föreställa sig modern som storspion med människors liv på sitt samvete.

Hur reagerar man på ett sådant påstående? Med misstro? Med hälsosam skepsis? Med ett hysteriskt skratt? Eller sväljer man informationen med hull och hår? Svårt att veta. Få av oss ställs inför den situationen. Ruth är med all rätt skeptisk. Möjligen tycker jag att hon köper informationen lite väl lätt. Å andra sidan radas bevis efter bevis upp och historien känns äkta. Och den lockar. Det finns ett romantiskt stråk över det hela som tilltalar. Någonstans vill man att den ska vara sann.

Jag lockas av den här historien. Lockas av miljöerna. Kläderna. Spänningen. Tidsepoken. Tanken på andra världskriget motståndsmän har med tiden omgetts med ett romantiskt skimmer. Jag gillar det. Gillar Eve. Jag är inte lika förtjust i Ruth däremot. Denna ensamstående mamma till femårige sonen Jochen och smått missnöjd med sitt liv. Hon ville ju så mycket mer. Hade inte tänkt sig att fastna som engelsklärare för utlänningar i London. Kontrasterna till moderns äventyrliga liv är stora. Kanske är det anledningen till den lite kyliga relationen dem emellan.

Rastlös är en spännande spionhistoria samtidigt som det handlar om den lite kyliga relationen mellan Sally och Ruth och hur man skulle reagera om man fick reda på sina föräldrars tidigare liv.

Solo av William Boyd

William Boyd växlar skickligt mellan dåtid och nutid och berättelsen flyter fram över sidorna.  Det är mitt första möte med Boyd, men jag är definitivt sugen på att läsa mer och ser med spänning fram emot den nya Bondboken Solo som kommer i vår.

Betyg: ****
Antal sidor: 315

Förlag: EA förlag

2 Replies to “Rastlös – när historien gör sig påmind”

  1. Hade inte fattat att det är en bok också. Älskade miniserien när den gick på SVT för ett tag sedan. Måste definitivt kollas upp tillsammans med en del andra verk av samma författare som det också visats miniserier av 🙂

Comments are closed.