Presidentens hatt – en fransk liten godbit

Presidentens hatt
av Antoine Laurain

Ibland får man böcker i sin hand som känns rätt redan från början. Man blir kär i omslaget, i känslan av boken i handen, i formatet eller baksidestexten. Så var det med Presidentens hatt av Antoine Laurain.

Det matta pappret som är lite strävt mot handen känns väldigt franskt av någon anledning och med sina 19×13 cm är det nästan handväskformat på boken.

Men frågan är om man verkligen kan skriva en bok på mer än 200 sidor om en hatt? Uppenbarligen, för det är vad den här boken handlar om. En hatt och dess påverkan på de människor som för en tid råkar äga den. Nu är det ju inte vilken hatt som helst, det är nämligen president Mitterands hatt som han en dag råkar glömma efter en middag och som på så sätt finner en ny ägare, men i alla fall.

Daniel Mercier som suttit på bordet bredvid Mitterand ser sin chans och tar hatten. Tänk, president Mitterands hatt. Nästan andäktigt sätter han den på sitt eget huvud och vandrar ut från restaurangen. Lite rakare i ryggen. Lite säkrare på sig själv.

Och det är egentligen vad boken handlar om. Hur en alldeles vanlig, svart herrhatt på olika sätt påverkar de människor som kommer i dess väg. För Mercier är inte den siste ägaren till denna märkliga hatt.

Det här är en ljuvlig liten godbit. Känslan är så fransk att jag bara njuter. Det är något med personbeskrivningarna som känns så genuint äkta. Jag har svårt att sätta fingret på exakt hur de skiljer sig från personbeskrivningar i svenska eller engelska böcker, men på något sätt gör de det. Och jag blir förtjust i flera av karaktärerna. Den unga kvinnan med älskaren. Parfymtillverkaren. Mercier.

Att läsa Presidentens hatt är ren njutning. Språket är underbart och bilderna tydliga. Man kan riktigt känna doften från hatten som ligger och torkar på elementet, eller se hur ostronen drar ihop sig när citronen pressas över dem.

Den visade sig också vara en bra bokcirkelbok, det finns mycket att prata om. När Bokkvartetten träffades härom sistens var det framför allt slutet vi diskuterade länge. Tänk om det var så. På riktigt. Det är en kittlande tanke. Vi var också rörande eniga om att det skulle vara en fantastisk film, man kan riktigt se filmaffischen framför sig. Vi håller tummarna för en härlig fransk rulle inom kort.

The Red Notebook
av Antoine Laurain

Våren 2015 ger Gallic Books ut Laurains nästa bok ut på engelska, The Red Notebook och jag måste säga att jag ser fram emot att läsa den. Du kan redan nu läsa ett utdrag ur boken.


Presidentens hatt 
Författare: Antoine Laurain 
Förlag: Lavender Lit (2014) 
ISBN: 9789187879005 
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris