PD James tar sig an Jane Austen

Det är dags att glädja alla PD Jamesfans där ute. Den 91-åriga damen är still going strong och kommer ut med en ny bok lagom till jul. Den här gången har hon tagit sig an en Jane Austen klassiker, författarens egen favorit Stolthet och fördom. Efter att i flera år funderat på vad som hände sedan, efter Elizabeth och Darcys bröllop har hon ägnat de två senaste åren åt att skriva en fortsättning.

”Jag kunde helt enkelt inte låta bli”, säger Ms James. ”Det var underbart att få kombinera mina två passioner, mord och Jane Austen. Men jag kommer aldrig mer att göra om det.” Det var uppenbarligen ett gediget arbete som krävdes för att få alla fakta och tidstypiska detaljer rätt.

Death Comes to Pemberlay som den nya boken heter inleds, som sig bör när det är Ms James vi talar om, med ett mord. Det är oktober 1803 och släkt och vänner har samlats hos Elizabeth och Darsy för den årliga höstbalen när en vagn i full karriär kör in på gården. Ut stormar Lyda Bennet Wickham, Elizabeths syster förtvivlat ropande att hennes make dödats. Man ger sig genast av för att undersöka vad som kan ha hänt. Enligt Ms James själv utspelar sig nu en klassisk detektivhistoria där vi får följa alla karaktärerna under utredningens gång.

Boken kommer ut i England i november. Lagom för tomten att plocka upp och lägga i julklappssäcken. För vad kan vara en bättre julklapp än en kombination av PD James och Jane Austen? Hörde du det tomten?

Läs mer:
Washington Post
The Globe and Mail

4 Replies to “PD James tar sig an Jane Austen”

  1. "Böcker som samtalar. Intertextualitet, dialog, covers och kärlek" heter en bok som jag nyss gav ut på BTJ förlag. Där finns många exempel på författare som diktat vidare på Jane Austens protagonister, men denna godbit missade jag. ASCH!

Comments are closed.