Överenskommelser

(Klicka på texten för att läsa hela inlägget.)

Kärlek, intriger, förvecklingar och ljuv romantik. Sveriges romancedrottning sveper iväg med våra känslor.

Hur ska man recensera något som man läser med hjärtat snarare än med huvudet? Det är ett par veckor sedan jag läste ut Simona Ahrnstedts härliga romance Överenskommelser och det här har i ärlighetens namn varit ett av de svåraste inläggen jag har skrivit till Bokmalen.nu.

Historien utspelar sig i Stockholm, Göteborg och Frankrike under 1880-talet. Beatrice Löwenström är föräldrarlös och bor sedan några år tillsammans med sin farbrors familj. Tillsammans med sin kusin lever hon ett vanligt, konservativt borgarliv med strikta regler för vad som passar sig för unga kvinnor. En kväll på operan möter den karismatiske Seth Hammerstaal och sedan den dagen är livet sig inte likt. Men en intrigerande och makthungrig släkt gör livet minst sagt tufft.

Det är länge sedan jag läste spännande romantik. En period i min ungdom slukade jag kärleksromaner och njöt av dem. Men det blev snart enahanda och ganska ospännande och jag gick vidare i min läsning. Nu, tjugofem år senare, är återvändandet till det känlomässiga läsandet härligt. Det är åratal sedan tårarna flödade som de gjorde när jag läste Överenskommelser. Inte för att det är en sorglig historia utan för att jag låter mig svepas med av känslorna. Härligt och skickligt skrivet!

Om några veckor kommer Simonas andra bok Betvingade ut och jag kan garantera att den inte kommer att bli liggande särskilt länge i läshögen. Att varva spänningslitteraturen med ljuv romantik, det blir min melodi i fortsättningen!

Betyg: ****
Antal sidor: 450

Förlag: Damm