Omröstning

(Klicka på texten för att läsa hela inlägget.)


Nu behöver jag din hjälp med att välja ut höstens läsprojekt. Vilken av följande tre böcker tycker du verkar intressant att läsa och prata om? Lägg din röst i kommentarfältet nedan.

Filmberätterskan

Filmberätterskan av Hernán Rivera Letelier
Den tioåriga María Margarita har en unik begåvning: hon kan levandegöra och återberätta filmer på ett sådant fängslande sätt att åhörarna tycker att hennes berättelser är bättre än själva filmerna. Den tråkigaste svartvita film förvandlas till en sprakande orgie i färg i hennes beskrivningar och invånarna i den lilla gruv¿byn i Atacamaöknen vallfärdar till familjens enkla skjul för att få höra filmerna beskrivas. När en film med Marilyn Monroe, Gary Cooper eller Charlton Heston i huvudrollen kommer till gruvbyns skraltiga gamla biograf skramlar familjen ihop till en biobiljett och iväg skickas flickan för att senare på kvällen under sin pseudonym Santa Fe Delcine åskådliggöra hela härligheten inför en hänförd publik.
Men Maria Margaritas upphöjelse och berömmelse får ett abrupt slut när televisionen gör sitt inträde i familjernas hem och de slutar att gå på bio.


En lycksökarens historia

En lycksökares historia av Richard Mason
Den unge Piet Barol har en unik attraktionskraft, han hänför både kvinnor och män med sin skönhet och charm.

Året är 1907, det är tiden för belle epoque, och Barol har tagit tjänst som privatlärare hos en välbärgad hotellägarfamilj i Amsterdam. Hos den förmögna familjen får han möjlighet att förfina sina kunskaper i förförandets ädla konst. Och snart är han väl förtrogen med det storslagna husets alla hemligheter.


Det enda Barol äger är sitt utseende och sin inte lligens och med hjälp av dessa tillgångar är han fast besluten att skapa sig en egen pengaförmögenhet. Men mitt i den berusande stämningen från hans nya värld, bland frestelser och njutningar han tidigare aldrig kunna drömma om, upptäcker Barol att några av hans förbindelser är farligare än han först kunnat ana 

Tiden där emellan av Maria Dueñas
Tiden där emellan

Året är 1936 och den unga sömmerskan Sira flyr sitt välordnade liv i Spanien för en häftig förälskelse, men blir sviken och övergiven av sin älskare i Marocko. I hemlandet rasar inbördeskriget och Sira tvingas bygga upp en ny tillvaro i Nordafrika. Hon blir snart modesömmerska åt de förnämsta kvinnorna i den kosmopolitiska exilkolonin. När andra världskriget brutit ut rekryteras hon av brittiska underrättelsetjänsten och återvänder till Madrid under täckmantel, som modeskaparen Arish. I sin ateljé hör Sira skvaller och information från nazisternas fruar och älskarinnor, som hon smugglar ut i form av morsekod på sömnadsmönster. Det är en helt annan värld än den hon lämnade, och hon vet inte vem hon vågar lita på. Är mannen hon förälskat sig i verkligen den han påstår sig vara? Dubbelspel, konspirationer och oväntade händelser tvingar Sira att fly för livet. 

Tiden där emellan är delvis baserad på brittiskan Rosalinda Fox memoarer. Fox var älskarinna till Juan Luis Beigbeder, den spanske generalkommissionären i Marocko och sedermera Francos utrikesminister. 

One Reply to “Omröstning”

Comments are closed.