Om sammanträffanden

Sammanträffanden är lustiga saker. Oftast noterar jag dem bara och avfärdar dem med en liten axelryckning. Men andra gånger kan jag inte låta bli att lägga märke till dem. Fundera lite över dem. Hur de kommer sig.

Det är som när man köpt ny bil och valt den fina röda färgen för att ingen annan har en röd bil och för att den står ut lite, är lite speciell. Men redan första åkturen noterar man inte bara en eller två utan flera röda bilar. Faktiskt ganska många röda bilar. Det är som om alla människor plötsligt köpt röda bilar.
Precis så blir det ibland med böcker. I perioder tenderar jag att omedvetet tematisera min läsning. Ett tag, antagligen i Da Vincikodens kölvatten, handlade var och varannan bok om Maria, Jesus fru och hur hon gömt undan deras barn, deras dotter. Lite senare var det frimurare, följt av vampyrer, följt av…. något annat tema. Antagligen väljer jag omedvetet böckerna efter vad som intresserar mig just då, men till viss del skyller jag på förlagen. När en bok blir en succé följs den snart av nya böcker på samma tema. Senast i raden är alla 50 shadeskopior som plötsligt dyker upp på diskarna.
Minns mig som en ängel
av Kristina Appelqvist
Men sammanträffandena kan också ligga på en annan nivå. En nivå där flera olika media knyts samman av en gemensam nämnare. Just nu läser jag till exempel Kristina Appelqvists nya bok Minns mig som en ängel. En bok där Karen Blixen spelar en stor roll. Det pratas om filmen Mitt Afrika och ett operastycke ur den som tydligen var Blixens favoritopera.

Döm om min förvåning när jag i helgen låg i hotellsängen i Danmark och läste just detta samtidigt som tv visade… just det, Mitt Afrika. Som om det inte var nog satt jag och pratade med en kollega som just läst Blixens bok Den afrikanska farmen och älskat den. För att inte tala om att Meryl Streep verkar dyka upp i var och varannan film just nu.

Förstår ni vad jag menar? Jag vet inte om det är min medvetenhet som ökat och jag därför plockar upp information om Karen Blixen överallt just nu. Information som normalt bara skulle passera onoterad. 
Extra: