Offline är skrämmande aktuell

Offline
av Anne Holt

I våras hade vi besök av Anne Liljeroth på en av våra ReadTreatkvällar och vi pratade om hennes bok På andra sidan gatan om kärlek över gränser och rädslan för förändring i dessa flyktingströmmars tidevarv. Det blev mycket intressanta diskussioner om författarens arbete och hur lång tid det faktiskt tar att skriva en bok och turerna innan den sedan når oss läsare. Något som aktualiserades ytterligare nu när jag läst Anne Holts bok Offline.

Liksom Liljeroth jobbade med sin historia långt innan flyktingvågen drabbade Sverige för ett år sedan så inser jag att även Anne Holt måste ha jobbat med sin historia i ett par år, men ändå, med den senaste tidens terrordåd i Europa i väldigt färskt minne så känns det som om den var skriven här och nu. Förvisso är det fem år sedan Breivik chockade Norge och oss alla med sitt tilltag så helt naiva är vi inte längre, men när en bomb exploderar i Oslo och det verkar som om islamiska fundamentalister slår till mot sina mer sekulariserade trosvänner, ja då kommer det väldigt väldigt nära. Det blir stundtals obehagligt.

Och ändå kan jag inte låta bli att njuta av läsningen. Holt är en skicklig författare och jag måste erkänna att jag har varit förtjust i den aviga, truliga Hanne Wilhelmsen ända sedan jag läste 1222 över havet för första gången. Gud vilken underbar karaktär. Förfärlig och hopplös att leva med och vara kring säkert, men ändå alldeles alldeles underbar.

1222 över havet
av Anne Holt

Den här gången stiftar vi dessutom bekantskap med Henrik Holme, en fantastisk utredare, men även han en lite avig karaktär. Hanne blir ombedd att titta på ett gammalt fall med en försvunnen flicka och till sin hjälp, eftersom hon numera i princip aldrig lämnar sitt hem, får hon Henrik Holme och tillsammans försöker de lösa försvinnandet och snubblar samtidigt över ledtrådar som kan vara av avgörande betydelse för att lösa terrordåden som hotar lamslå Oslo lagom till det stora 17 majfirandet.

Jag gillar det här, det är en spännande och som sagt nästan kusligt aktuell historia som bara saktade farten i ett par kapitel i mitten. Man ställs inför funderingar på terrorism, fundamentalism av alla de sorter och förskräcks över insikten av hur lite vi egentligen vet om våra vänner, grannar och kanske framför allt om våra halvvuxna barn som plötsligt ska stå på egna ben, bli egna individer och stå för sina egna val och åsikter. Och vi kan bara stå bredvid och se på, om vi i bästa fall blir medvetna om vad som faktiskt pågår. I värsta fall lever vi vidare i okunnighet, och jag är säker på att det är många som faktiskt föredrar det. Det är enklare att inget veta för då tvingas jag inte ta ställning och agera.

Hanne Wilhelmsen är tillbaka och det med besked. Offline är en bra bok – läs den!