Offer – ödeckare som jag faller för

Offer
av Sharon Bolton

Vi har pratat om det förut, det där med ödeckarnas speciella dragningskraft. Den där… je ne se quois… som gör att vi faller som en fura för dem. Vi har pratat, funderat och diskuterat utan att riktigt komma fram till vad det är som gör dem så tilltalande. Och kanske behöver vi inte det heller, kanske räcker det med att konstatera att det här är bra.

Det är i alla fall det minsta man kan säga om Sharon Boltons debutroman Offer
”Det här är bra.” 
Bolton har ett sätt att berätta sina historier som gör att sidorna rinner iväg. Inte för en sekund tänker man på att pocketen är 440 sidor tjock. 

Tio böcker till har det blivit sedan debuten och samtliga har hyllats av både kritiker och läsare. Många av dem betydligt mörkare och läskigare än Offer, men det finns något subtilt, dolt här som lockar, drar och skrämmer på en gång. 

Vad skulle du göra om du plötsligt råkade gräva upp ett lik i trädgården där hemma?Särskilt om du snabbt blev övertygad om att något inte stod rätt till. Kanske var det de inristade runorna på kvinnans rygg, kanske det utskurna hjärtat som gjorde det klart att det handlade om mord. Men tänk om du var den enda som insåg det.

Det är precis vad som händer Tora Hamilton en dag. Hon har ganska nyss flyttat till Shetlandsöarna tillsammans med sin make och där får hon tampas både med det hårda klimatet och de ogästvänliga människorna. Ja du läste rätt, den här gången är de ogästvänliga. Den vanliga gemytliga ömentaliteten är som bortblåst. Antagligen beroende på att här kommer en fastlandskvinna och lägger näsan i blöt. Det ses inte med blida ögon att hon inte kan acceptera den offentliga förklaringen till vad kvinnan gjorde nedgrävd i hennes trädgård. 

Sakta går det upp för Tora att hon inte kan lita på någon, inte på sin man, inte på sina kollegor på sjukhuset, inte på polisen. Inte på någon. Utom Dana, en polis från fastlandet som är lika envis och målmedveten som Tora och lika övertygad om att det är något hemskt på gång. Ju längre de gräver och ju fler trådar de börjar nysta i, desto farligare blir tillvaron för dem båda. Någon tänker ta till alla medel för att få dem att sluta. Alla medel. Det är med fara för sina egna liv som de fortsätter jakten på den skyldige, eller de skyldiga. Men man ska vara försiktig med vad man ger sig in på. vilka sanningar kommer att uppdagas? Vill Tora verkligen veta vad som har hänt och vem som är skyldig? 

På ett mycket skickligt sätt har Bolton tagit några av de sägner och historier som lever kvar på de karga Shetlandsöarna och vävt in dem i vår vardag. Det blir nära, läskigt och mycket spännande. 

Kanske har du läst någon av böckerna om Lacy Flint, en modig ung polis som får utreda förfärliga brott. Den här gången har vi inte att göra med Flint, vilket jag tycker är en av poängerna och som visar på Boltons författarstyrka – hon kan skriva mer än en historia. Ett stort plus i min bok.


Läs den!
– och de andra tio böckerna.