Nordiska väsen, oknytt och hemskheter

Nordiska väsen
av Johan Egerkrans

Höststormen viner runt knuten. Fönstren skallrar och ljuset från lamporna fladdrar till. Höstlovet har precis börjat. Det är halloweentider och en småkuslig stämning sprider sig.

Vad kan då passa bättre än att krypa upp under en filt i soffan med en stor kopp varm choklad och Johan Egerkrans nya bok Nordiska väsen?

Varulvar, vampyrer och zombier släng er i väggen säger jag bara. Våra egna nordiska sagor och sägner är fyllda av väsen och monster minst lika läskiga, om inte läskigare. Maror, mylingar, gastar, tomtar, vittror, jättar, näcken, troll…. Listan kan göras lång. Många kände jag till sedan tidigare, andra var helt nya bekantskaper.

Att läsa Nordiska väsen är att frossa i fantastiska illustrationer och spännande historier. Egerkrans bilder är konstverk. Några vackra, andra skrämmande fyllda av mystik och läskigheter och på samma gång vackra och ibland nästan skira. Många av dem skulle jag vilja ha hemma på väggen.

Jag njuter i fulla drag av läsningen, bläddrar fram och tillbaka och lär mig mycket under resans gång. Det är uppenbart att Egerkrans gör precis det alla författare borde göra, skriver om det han själv älskar och kan. Den här boken är en skatt, en del av vårt kulturarv, en encyklopedi som pryder sin plats i bokhyllan. Risken är dock överhängande att den inom kort blivit fullständigt sönderbläddrad och måste ersättas av ett nytt exemplar.

En fantastisk bok som blir en självklar julklapp i det Magnussonska hemmet.

Betyg: ****+
Antal sidor: 128

Förlag: B Wahlströms

2 Replies to “Nordiska väsen, oknytt och hemskheter”

Comments are closed.