Nödvärn

Jag tror att jag har sagt det förr men det är värt att upprepas. De små novellerna från Novellix är ljuvliga. Lena Hammargren kom på en lysande idé när hon startade förlaget.

Till frukosten i morse plockade jag upp ytterligare en bok som fanns i ReadTreatens goodie bag. Den här gången var det Ferdinand von Schirach lilla pärla Nödvärn. Vilken fantastisk historia! Och vilket språk. Sparsmakat, träffsäkert och drivande. Jag önskar jag kunde skriva så.

”Han satt kvar, orörlig, blicken sänkt. Beck och Lenzberger tog det som en provokation. Beck borrade in pekfingret i mannens bröst. ”Åh, här är visst någon som inte vill svara”, sa han och gav mannen en örfil. Glasögonen hamnade snett, mannen rättade inte till dem. Eftersom han fortfarande inte rörde sig drog Beck upp en kniv ur kängan.”

Som ni förstår blir en man attackerad av två hulliganer på Berlins tunnelbanestation. Han försvarar sig och hamnar hos polisen som ska reda ut om det rör sig om nödvärn eller inte.

Det är en fantastiskt berättad historia och jag kommer att läsa, läsa om och studera hur författaren arbetar med orden. Och, jag kommer definitivt att lägga Brott och Skuld från Albert Bonnier Förlag till min vill-ha-lista.

Betyg: ****+
Antal sidor: 26

Förlag: Novellix