Neverwhere – Radioteater när den är som bäst

”Har du någonsin fått allt du önskade,
bara för att upptäcka att det inte var vad du ville ha?”

BBC radio 4 adaptation of Neverwhere by Neil Gaiman
Neverwhere av Neil Gaiman

Orden avslutar BBC Radio 4s version av Neil Gaimans bok Neverwhere. Och här pratar vi radioteater när den är som allra bäst, fullkomligt fängslande. Jag kunde inte sluta lyssna.

Hör Neil Gaiman berätta
om Neverwhere

Som så många gånger förr tecknar Gaiman en fantastisk historia. En saga. En skröna. Och som vanligt finns där ett mörkt stråk i berättelsen. Ett underliggande allvar. Ett budskap.

Vad som händer med de människor som faller genom samhällets skyddsnät? Som ”försvinner”? Som blir hemlösa? Som inte är en del i vårt dagliga liv? De som lever i ett annat samhälle än vårt. I ”London Below”. Hur ser deras liv ut? Hur ser ”London Below” ut?

Skickligt sveper han med mig in i en värld som inte är min, men som är väldigt lik min. Bara mer skruvad. Lite farligare. Lite mer fantastisk.

Richard Mayhews liv förändras på ett ögonblick när han hjälper en skadad kvinna, Door, på gatan. Den goda gärningen trasslar in honom i ett oväntat äventyr som han egentligen inte alls vill vara med om. Han vill bara komma hem. Få tillbaka sitt liv. Men först måste han hjälpa Door ytterligare en gång. Hennes familj har brutalt mördats och nu söker hon svar på vem som gjorde det och varför. Till sin hjälp har hon Richard som i utbyte lovas hjälp att återvända till sin egen värld, vår värld, samt livvakten Hunter.

Som vanligt fyller Gaiman sina världar, så snarlika våra, med fantastiska figurer. Vi möter mördare, kloaksökare, råttviskare, dörröppnare, markiser och inte att förglömma, en ond ängel. Men allt är inte vad det ser ut att vara, och vem kan man egentligen lita på?

När radioteater är bra är det fantastiskt. Sveriges Radios version av Sagan om ringen är nog det bästa jag lyssnat på. Alla våra stora svenska skådespelare är med. Jag har lyssnat på den fler gånger än jag kan räkna redan och fler lär det bli. BBCs version av Neverwhere spelar i samma liga. Med gräddan av engelska skådespelare i rollistan; Benedict Cumberbatch, Natalie Dormer, James McAvoy, Christopher Lee, Gaiman själv och många fler är det här ren njutning att lyssna på.

Enda felet med den här versionen är egentligen att den är så kort. Bara 3,5 timmar lång. Jag ville höra mer. Men en sak är säker, jag kommer att lyssna på den många, många gånger.

”-Is it dangerous?

– In ways you couldn’t possibly imagine.”
BONUS
BBC bjuder på en massa härligt extra material här.
Och du kan lyssna på klipp här.


Neverwhere
Författare: Neil Gaiman
ISBN: 9780380789016
Köp boken hos t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris

Köp BBCs radioteaterversion hos Audible