När hjältarna slutar vara superhjältar

Det är då, när hjältarna slutar vara superhjältar, übermänniskor som fixar allt, som det blir intressant. Och man kan inte med bästa vilja vi världen kalla Candice Fox hjältar Ted och Amanda för superhjältar. Mycket är de, men det finns inget hjälteaktigt över dem överhuvudtaget.

De är två kantstötta individer som livet inte varit snällt emot. Ted är före detta polis vars liv slogs i spillror när han anklagades för att ha misshandlat och våldtagit en 13-årig flicka. Att anklagas för pedofili är så klart fruktansvärt, men vad som faktiskt är än värre för Ted är att utredningen bara lades ner. Plötsligt. Utan någon rättegång. Vilket innebär att han i juridisk mening varken har funnits skyldig eller oskyldig och när som helst kan komma att ställas inför rätta för brottet. I omgivningens ögon är det dock ingen tvekan – karln är skyldig så det stänker om det. Och det tänker de låta honom veta – varje dag i resten av hans liv. Det spelar ingen roll vart han beger sig, ryktet och ”sanningen” hinner alltid ikapp honom.

Amanda har däremot avtjänat sitt straff. Ett långt fängelsestraff för mord på en gymnasiekompis som hon erkände sig skyldig till. Nu är hon frigiven och har startat en detektivbyrå. Tillsammans med Ted tar hon sig an fallet med den försvunna författaren Jake Scully.

De är en udda kombination de där två. Den bittre och besvikne Ted och den levnadsglada och till synes obekymrade Amanda som säkerligen har både den ena och den andra diagnosen. 

Crimson Lake är en annorlunda kriminalroman där huvudpersonerna framstår som både hjältar och skurkar på en och samma gång. Det är onekligen tänkvärt. Man kommer på sig med att fundera över hur lätt man själv har att döma andra och låta känslor och rykten styra åsikter och beteenden. 

Samtidigt som vi i grunden får följa med på en ganska klassisk kriminalhistoria där en försvunnen människa hittas död, eller i alla fall vissa delar av honom, så rullas också sakta men säkert Teds och Amandas respektive historier upp. Bit för bit får vi insyn i deras tidigare liv och vad som kan, eller kanske ändå inte kan, ha hänt.

Det är skickligt skrivet och det som hade kunnat vara en dussinkriminalare blir istället något nytt och fräscht. Det här bara första boken om Ted och Amandas äventyr tillsammans, det finns fler böcker i serien och om jag förstått det hela rätt så finns det chans att fler kommer på svenska.