Mina drömmars land

Mina drömmars land
av Manne Fagerlind

När en bok berör på djupet har jag många gånger riktigt svårt att skriva om den. Inte för att jag inte tycker något, eller inte vet vad jag tycker, utan för att det känns svårt att göra den rättvisa. Manne Fagerlinds bok Mina drömmars land är en sådan.

Det här är en historia fylld av kontraster. En fin bok. En bok vars sidor flyter fram. En förrädiskt lättläst bok. Jag kom på mig själv med att läsa för fort. Jag fick påminna mig själv om att ta en paus och fundera lite. För här finns ett allvar som kräver eftertanke.

Mina drömmars land är en bok som får mig att börja fundera på hur mina drömmar ser ut. Vad jag vill med mitt liv. Vad jag brinner för.

Joseph från Uganda är en papperslös flykting i ett kallt land. Ett land som är kallt både till klimatet och människorna han möter. Men Joseph ger sig inte. Han gör vad han kan för att uppnå det han drömmer om. Hade jag orkat kämpa på samma sätt? Jag är inte säker.

Henrik har redan uppfyllt sina drömmar. Vad återstår då? Hur går man vidare? Ska han ta sig an den nya utmaningen att utveckla en ny programvara? Ett program som kan användas för att bland annat identifiera papperslösa flyktingar?

Hans fru Lotta är sakta men säkert på väg mot sina drömmars mål. Hon kämpar, men en tragisk händelse får henne att ifrågasätta allt. Att omvärdera sitt liv. Att ägna sig åt något viktigt. Något som betyder något. Som att hjälpa papperslösa flyktingar. Ni anar säkert konflikten som riskerar att blossa upp här?

När jag läser börjar jag fundera. Kan drömmar ändras? Ändras våra drömmar med tiden i takt med att vi blir äldre? Antagligen, men vad är det som får våra drömmar att ändras?

Mina drömmars land är en stark berättelse. En berättelse som berör på djupet. Finstämt berättat med ett vackert språk utan stora åthävor. Så insiktsfullt och innehållsrikt. Jag vill läsa mer. Som tur är har Manne skrivit ytterligare en bok, Berg har inga rötter som jag genast ska suga tag i.

Betyg: ****
Antal sidor: 364
Förlag: Damm

Extramaterial:
Du kan läsa ett smakprov här.

Andra som läst boken:
Litteraturmagasinet – en insiktsfull skildring av dagens Sverige.
Dagens bok – som är mycket förtjust i gestaltningarna och språket i boken.
Boktokig – en bok som verkligen fångar en.
Lottens bokblogg – gillar tonen men fastnar inte lika lätt som för Berg har inga rötter.