Med slutna ögon

I Bari, sydvästra Italien, blir försvarsadvokat Guido Guerrieri kontaktad av en ung kvinna som anmält sin tidigare pojkvän för såväl fysiska som psykiska övergrepp. Ett till synes enkelt fall. Men allt är inte som det verkar vara och när pojkvännen visar sig vara i princip oåtkomlig för lagens långa arm inser Guido att han gett sig ut på djupt vatten.

Med slutna ögon är den andra av antimaffiaåklagaren Gianrico Carofiglios böcker om försvarsadvokat Guerrieri. Jag har inte läst den första och eftersom historierna är fristående tror jag inte det är behövs heller. Det här är en långsamt uppbyggd historia. Inget stress, ingen hets, inga biljakter och inget frosseri i kladdiga kroppsvätskor. Det känns väldigt Montalbanskt för er som såg den tv-serien. Möjligen blir det bitvis lite väl lugnt för min smak.

Guerrieris person är så långt man kan vara från de småfeta, bittra, desillusionerade, pimplande poliser och detektiver vi är vana vid från den anglosaxiska och svenska kriminallitteraturen. En ganska vanlig man med vanliga intressen och en flickvän han tycker om och kommer överrens med. Hans privatliv ligger inte i spillror och det är faktiskt ganska skönt.

Det här är inte på något sätt ett mästerverk, men en stunds skön avkopplande läsning är det definitivt. Och jag gillade den.

Betyg: ***
Antal sidor: 216

Förlag: Månpocket