Love & Friendship

Kärlek och vänskap, två av de finaste saker som finns här i världen, men också två saker som ligger till grund för i stort sett varje film, bok, opera, teater och dikt som någonsin skrivits. Oändliga intriger har skapats runt dem, från de gamla grekerna till dagens stora författarikoner. Intriger som ofta behandlar stora känslor som gärna utvecklas till heta dramer, men som även ibland innehåller ett stänk humor.

Någon som var skicklig på just det var Jane Austen. Hennes älskade verk är ofta skrivna med glimten i ögat. Något som är extra tydligt i kortromanen Lady Susan som står ut lite extra bland hennes verk, inte minst för att huvudpersonen är såväl osympatiskt som amoralisk.

Just de egenskaperna porträtterar Kate Beckinsale fantastiskt i Walt Whitmans filmatisering av boken, som något förvirrande fått titeln Love & Friendship vilket som bekant är den exakta titeln, så när som på ett avsiktligt stavfel, på en av Austens andra romaner. Jag hade förmånen att under en förhandsvisning få njuta av filmen och scenerna som spelades upp. Fantastiska skådespelare porträtterar Lady Susan och karaktärerna runt henne.

Lady Susan har inte varit änka särskilt länge, men njuter redan av sin frihet och uppvaktningen från stiliga män. Maken har i princip lämnat henne utan någonting och nu tillbringar hon tiden med att flytta runt bland mer eller mindre avlägsna släktingar och vänner i väntan på att hon lyckas gifta bort sin dotter med någon rik, förfärlig herre, gärna samtidigt som hon ser till att kunna njuta av männen runt sig. Lady Susan har överhuvudtaget inga skrupler och drar sig inte för någonting för att få sin vilja igenom. Och hon lyckas nästan jämt.

Love & Friendship är en liten konfektbit att njuta av. Härliga karaktärer, duktiga skådespelare, vackra miljöer och småabsurda situationer som gör att man sitter och mår bra i fåtöljen. Tyvärr, måste jag säga, har biografen här i Uddevalla valt att inte visa den. Närmsta ställer för att kunna se den på härligt stor bioduk istället för att vänta till tv-versionen är i Göteborg där inte mindre än tre biografer visar den. Men, Göteborg är mindre än en timme bort och filmen är väl värd den resan.

I den bästa av världar hade filmen visats här i staden, det hade varit extra kul att göra en Läs-en-film-kväll av den. Att först lästa boken och sedan se filmen för att därefter diskutera likheter och skillnader, och naturligtvis – vilken var bäst? Jag måste erkänna att jag är väldigt frestad att klicka hem Lady Susan från bokhandeln för att läsa denna, för mig, okända lilla pärla.