Lördagens stora bröllopsfest

Lördagens stora bröllopsfest är en av Alexander McCall Smiths böcker om den normalt byggda Mma Ramotswe och hennes arbete på Damernas detektivbyrå. Att läsa, eller som jag har gjort, lyssna på böckerna om Mma Ramotswes öden och äventyr är lite som att omslutas av solen en varm sommardag. Man tar det lugnt, gör inte många knop och mår så där lite lagom bra och konstaterar att livet är faktiskt helt ok.

Lördagens stora bröllopsfest
Det går inte fort i böckerna om Mma Ramotswe, men det ligger antagligen helt i linje med livet i Botswana, Afrika. Det är för varmt för att jäkta och folk är inte så uppskruvade i ett totalt teknikstressat liv som vi är i västvärlden. Kanske är de lite klokare och mår lite bättre än oss. Eller inte. Kanske är det bara känslan jag får av McCall Smiths böcker. Men jag kan ha fel. Kanske önskar jag bara att det är så.
Den här gången ska Mma Makutsi äntligen gifta sig med sin Phuti, men hon kan naturligtvis inte fokusera bara på bröllopet utan fortsätter jobba. Tillsammans med Mma Ramotswe försöker hon lösa gåtan om vem som skadar Botsalo Moetis kor. Det är inte lätt. Ska de lita på sin intuition eller lita på erkännandet de fått? Mitt upp i allt har Charlie, lärlingen på bilverkstaden, ställt till det rejält för sig och det blir inte bättre när Mma Makutsi bestämmer sig för att prata med honom. Dessutom har hon lyckats förstöra sina fina bröllopsskor.
Som vanligt är det tillsynes oviktiga frågor som ställs och problem som måste lösas. Kanske inte världsomvälvande frågor eller livsavgörande problem, men nog så viktiga ändå.
Att lyssna på Katarina Ewerlöfs uppläsning är en fröjd. Allt hennes röst rör vid förvandlas till guld. Jag är inte helt säker på att jag just nu hade läst den här boken i pappersform, men att lyssna på den har varit en lisa för själen. Dessa små vardagligheter och bristen på våld och blodstänkt frosseri har varit precis vad jag behövde. En stunds härlig avkoppling. Som en dag i solen, inte viktig och livsavgörande, men en ack så välbehövlig paus i all stress.
Betyg: ***
Antal timmar: 7,5
Förlag: Tundell Salmson

2 Replies to “Lördagens stora bröllopsfest”

  1. Till viss del håller jag med. Men eftersom det bara blir någon bok om året så är det ganska okej ändå. Och som sagt; att lyssna på Katarina är som ljuv musik.

Comments are closed.