Lejon under granen

Årets vackraste julklapp är nog utan tvekan De vita lejonen av Tom Svensson. Är du fortfarande på julklappsjakt så rekommenderar jag dig att genast kontakta Tom så kommer ett signerat ex på posten. Om inte annat så tycker jag att du ska unna dig själv denna fantastiska bok.

Boken tecknar ett mycket vackert porträtt av en mycket speciell art, Afrikas vita lejon. Arten är tvärtemot vad man kan tro inte albinos utan en ljusare färgvariant av de vanliga bruna lejonen. Arten är mycket sällsynt och man beräknar att det totalt finns mindre än trehundra vita lejon i hela världen. De hotas framför allt av tjuvjakt och jägare är ofta beredda att betala upp till en miljon kronor (!) för att få skjuta en vit lejonhane. Det var en bidragande orsak till att Tom blev mordhotad när han ville ta reda på mer om arten och han avråddes från att resa till Afrika. Under flera år planerades resan som skulle ge honom chansen att dokumentera de vita lejonen. .

När det kommer till naturfoto är Tom inte precis någon duvunge. Detta är hans andra bok. Till den första som porträtterade lejontamariner i sydamerika lyckades han ta världsunika bilder på det skygga lilla djuret. Nyligen utsågs han av en amerikansk tidskrift till en av de sju mest inspirerande fotograferna på nätet och härom året blev han den förste svensk att bli invald i IEPA (Internationa Environment Photographers Association).

Men en bok, även en fotobok, består ju av mer än vackra bilder. Att läsa De vita lejonen är som att höra Tom själv berätta om sina möten med lejonen. Språket är direkt och personligt och formulerat precis som Tom pratar. Det faktum att fotografen själv valt att skriva boken skulle kunna uppfattas som ett problem. Språket når inte riktigt upp i bildernas kvalitet och det är det enda jag har att invända mot boken. En annan författare hade formulerat sig annorlunda och lyft boken ett snäpp till. Risken är att den personliga känslan skulle försvinna och det skulle inte vara särskilt lätt att göra Toms bilder rättvisa. Det skulle krävas någon med en fantastisk känsla för ord.

Betyg: ****
(bilder *****+, text ***)

Antal sidor:
Förlag: Symposion