Läs en film: Mördaren ljuger inte ensam

Så var det äntligen dags. Efter några veckors läsande av Maria Langs debutroman Mördaren ljuger inte ensam skulle vi gå och se filmen. Tio ivriga läsare hade förberett sig noga och var nu redo för att en gång för alla avgöra vilken som är bäst – boken eller filmen?

Diskussionerna gick höga efteråt och vi var inte alltid ense. De flesta, men inte alla, tyckte att boken var bra och bjöd på mysig läsning. Vad vi faktiskt lyckades enas om var att boken var bättre än filmen, men vi gillade filmen också.

I mångt och mycket stämmer boken och filmen bra överrens även om vi inte riktigt förstår en del av ändringarna. Vi saknade till exempel Pyttan och förstod inte vitsen med att ta bort båtarna. Det var ett bestående intryck flera av oss hade från boken, alla dessa båtar som for hit och dit. I filmen är det bara en. Och slutet. Vi förstod inte riktigt poängen med det sista dödsfallet. Några var också ganska upprörda över hur Christer Wijk porträtteras i filmen. I böckerna (jag har bara läst en, men de som läst flera var bergsäkra) så är han inte alls den kvinnotjusare han framställs som i filmen.

Det blev kul diskussioner om ålder och naivitet av att jag som inte ens var född när boken skrevs hade föreställt mig Puck betydligt yngre än hon verkar i filmen. Det står inte i boken hur gammal hon är men eftersom hon bor hemma och  frågar sin far om lov att åka iväg över midsommar så blev hon i min värld si så där nitton tjugo år gammal. Men de som var lite äldre visste att hon borde vara i sena tjugoårsåldern kanske till och med trettio eftersom hon skriver på sin licensiatuppsats.

Fascinerande var det också hur snabbt tiderna förändras. Alla reagerade vi på mängden cigaretter och alkohol i filmen, men konstaterade att det var så det var då. Mer eller mindre alla rökte ju på den tiden. Men var hade pipan tagit vägen?

För några av oss var det här den första bekantskapen med Maria Lang medan andra med lite blandade känslor läste om boken de tyckt så mycket om när de var unga.

Kontentan av kvällen var att vi hade mycket trevligt med spännande och intressanta diskussioner om fördelar och nackdelar med film respektive bok. Alla ville dessutom göra om det igen, Läs en film-arrangemanget gav mersmak och en extra dimension till både boken och filmen.

Tack Norstedts för en rolig variant på bokcirkel!

Har du inte läst Mördaren ljuger inte ensam än? Här kan du läsa ett smakprov.