Lapena är lika skarp som vanligt

På andra sidan väggen var mitt första möte med kanadensiska författaren Shari Lapena och den gav definitivt mersmak – årets bästa bokcirkelbok kallade jag den till och med. När jag sedan läste A Stranger in the House (En främling i mitt hus) så var jag fast. Jag kommer definitivt kasta mig över Lapenas kommande böcker.

Och det var precis vad som hände härom dagen när jag såg hennes senaste bok på Storytel, An Unwanted Guest. Ett par dagar senare är den tyvärr redan slut. Och jag säger tyvärr, för det här är bra. Riktigt bra.

Minns ni Och så var det bara en av Agatha Christie, kanske inte, när jag var liten hette den Tio små negerpojkar, men kärt barn har många namn och numera har den en mer politiskt korrekt titel här i Sverige, liksom i USA.

Hur som helst, boken handlar om hur tio för varandra helt okända personer bjuds ut till en isolerad ö där de sedan dör en efter en under mystiska omständigheter. En lysande historia som filmatiserats många gånger och som helt klart inspirerade Lapena när hon skrev An Unwanted Guest.

I boken befinner vi oss på det avlägsna Mitchell’s Inn dit tolv gäster begett sig för en skön och avslappnande weekend. Det dröjer dock inte länge innan en kraftig snöstorm avskärmar dem från omvärlden och när den under natten förvärras till en förlamande isstorm och strömmen går då börjar läget kännas akut och smått obehagligt. Alldeles särskilt efter att en av gästerna hittas död nedanför trappan och omständigheterna tyder på att det inte var en olyckshändelse.

När så ytterligare en av gästerna hittas död, strypt med sin egen scarf, då bryter paniken ut. Det finns en mördare på hotellet, men vem av dem är det? Någon av gästerna eller kanske hotellägaren, eller möjligen hans son?

Bland gästerna finns en rättfram författare som inte skräder orden, en åklagare med ett smutsigt förflutet, gifta par som inte håller sams och så det nyförlovade kärleksparet. Ingen av dem en typisk mördare, men å andra sidan, hurdan är en sådan.

An Unwanted Guest är riktigt, riktigt spännande. Tributen till Agatha Christie är både fin och skicklig och att inspireras av genren mästare är inte fy skam. Jag kommer också att tänka på Anne Holts bok 1222 över havet där en grupp tågresenärer tvingas ta skydd på ett högfjällshotell under en snöstorm och Hanne Wilhelmsen redan första natten för börja lösa mord. Två riktigt, riktigt bra pusseldeckare!