Jultrend?

Björkarna har fått guldpengar trots att gräsmattorna ännu är gröna och måste klippas. Årets första höstrusk sveper in över västkusten och jag längtar efter att komma hem, tända massor av levande ljud och med en kopp varm choklad krypa upp i soffhörnet.

Lite ställd blir jag då när de första raderna ur Viveca Stens bok I farans riktning ljuder ur bilstereon. På Sandhamn är det minsann inte höst, och inte sommar heller för den delen. Det är jul. En kall vinterstorm sveper in över ön och en kvinna hittas död i snön.

På det hela taget har det varit ett lite annorlunda bokår så här långt. Böcker som utspelar sig i juletid, eller i alla fall i december, har det av någon anledning varit gott om i år. Anar jag en trend?

För en julnörd som mig är det i och för sig fantastiskt. Jag brukar varje år ha problem att hitta böcker som sprider julstämning. Thriller, spänning, kärlek, feel-good eller sagor spelar inte så stor roll. Det är känslan, stämningen, jag vill åt. Men det här året har som sagt varit annorlunda.

I februari var det Lucy Dillons The Secret of Happy Ever Aftersom nu finns på svenska, som spred julig feel-good med sin bokhandel och sina hundar. Mysigt!

Strax följde Uppgörelsen, den fjärde boken om vår favoritpsykopat och seriemördare, Christoffer Silfverbielke. Den tar vid i samma ögonblick som Återvändaren slutar, på julafton när Silfverbielke kidnappar Jacob Colts familj och bränner ner deras hus. Some scary stuff!

I Susanne Bolls bok Det enda rätta utspelas veckorna innan jul. Fyra olika kvinnors liv ställs fullständigt på ända under några veckor som borde varit fyllda av julefrid och julförberedelser.

Även Svarta änglar av 2000-talets Jackie Collins, den engelska överklassdamen Rebecca Chance, utspelar sig över jul. Här frossas det i vackra kvinnor, mycket pengar, överklassfasoner, list, smidda planer, plastikoperationer och jul, jul, jul.

2013 har det varit jul hela året och vi är inte i advent ännu!