I det förflutna

Min att-läsa-hylla innehåller många böcker som slåss om uppmärksamheten. Härom sistens så vann Kate Mortons bok I det förflutna kampen, efter god draghjälp av det norska tvprogrammet,  och fick följa med när jag kröp ner i sänghalmen. Den har varit ett mycket trevligt sällskap under en långdragen förkylning som gjort läsorken skrämmande dålig. Men nu är jag på gång igen och har läst de sista kapitlen.
I det förflutna är en roman som utspelar sig i England dels under andra världskriget och dels i nutid. Edie och hennes mamma har egentligen aldrig stått varandra särskilt nära och när ett brev som varit på villovägar sedan 1940-talet dyker upp och får mamman att brista ut i gråt utan närmare förklaring är Edies nyfikenhet väckt och hon börjar forska i saken. Spåren leder henne ut på den engelska landsbygden till den lilla byn Milderhurst. Det dröjer inte länge innan Edie upptäcker att hennes mamma under andra världskriget evakuerades hit och fick bo hos tre systrar på traktens slott. De tre systrarna var speciella redan då och de är inte mindre exentriska idag och de är inte särskilt villiga att berätta vad som egentligen hände på slottet under den där tiden. Men att det varit omvälvande såväl för Edies mamma som för systrarna står ganska snart klart.
Det är en ganska spännande historia som målas upp fylld av familjehemligheter, stor kärlek och tragiska livsöden. Jag har tidigare läst Den glömda trädgården av Kate Morton och tycker nog hon utvecklats en del sedan dess, både språkligt och intrigmässigt. Det är mer driv i den här historien, den engagerar på ett helt annat sätt. Så tack Kerstin för lånet, den var helt klart läsvärd.
Ms Morton har ett säkert recept som hon följer i skapandet av sina romaner. Några tydliga ingredienser som finns med varje gång och kanske är det de som säkerställer försäljningsframgångarna. Det kan dock kännas lite förutsägbart, men förvisso också tryggt, att veta att historien innehåller en äldre dam (i det här fallet damer) som bär på fruktansvärda hemligheter från ungdomen. Gamla hos och gods, mer eller mindre förfallna, där priviligierade men missnöjda döttrar huserar. Sedan har vi ju också författarinnan som ska bära historien framåt. Så där har ni det, receptet på säker framgång.
Betyg: ***+
Antal sidor: 555
Orginaltitel: Distant Hours

Förlag: Forum

Andra som läst och tyckt till om boken:
Boktoka som gillar böcker man kan sjunka ner i och låta sig omslutas av
Marias bokliv som gillade att hon slutet bjöd på en del överraskningar
Bookis tror att alla som gillar gotisk litteratur och läskiga historier kommer att gilla den här.