Hur många böcker har du egentligen?

Jag fick frågan igår. Igen.

Som ivrig läsare, bokbloggare och arrangör av bokträffar kan jag förstå att man undrar. Med ett par nya böcker i veckan borde det finnas bokhyllor överallt; i sovrummet, vardagsrummet, köket, hallen, ja, till och med i badrummet. Men så är det inte.

I ärlighetens namn har jag färre böcker nu än vad jag hade för några år sedan.
Kanske har jag inte de rätta samlargenerna. Kanske är jag för osentimental. Kanske beror det på att jag ytterst sällan läser om en bok. Men framför allt beror det på att jag har blivit bättre på att sortera ut.

Numer åker bara de där riktigt bra böckerna in i bokhyllan. De som är så där fantastiskt skrivna att man bara inte kan skiljas från dem. Eller de som är svåra att göra sig av med av sentimentala skäl. De där böckerna som får mig att minnas en dag, en händelse, en person. De böckerna sparas och får trängas med sina vänner i någon av mina båda bokhyllor, för ja, jag har bara två (och en halv) bokhylla. Som sagt, färre än för några år sedan.

Alla andra böcker rensas bort efter läsning. De får aldrig äran av att hamna i bokhyllan.

”Men vad gör du med böckerna då?”
Tanken på att rensa ut böcker är förbryllande och lite skrämmande för många. Mina arbetskamrater är dock jätteglada. Med ojämna mellanrum tar jag med en kasse böcker och lägger i fikarummet. Det brukar bara ta ett par timmar innan de fått nya ägare. Jag har också vänner, gamla som unga, som gärna tar emot en hög böcker att läsa.

Just att hitta nya ägare till böckerna har aldrig varit ett problem, och det känns bra. För att slänga böcker, det finns inte på kartan. Så gör man bara inte.