Historier och anekdoter om världens största cykellopp

Tour de France av Joakim Jakobsen

Idag startar världens kanske mest kända cykellopp. Om tre veckor, efter 3 500 cyklade mil kör årets vinnaren av Tour de France i mål i Paris. 3,5 miljarder tittare i 190 länder har då sett honom och alla de andra tävlande kämpa sig uppför bergssidor så branta att jag blir svettig bara av tanken!

Säga vad man vill, men loppet har sedan starten 1903 berört och engagerad många fler än bara utövarna. Tour de France engagerar och berör. Det är en tävling som väcker känslor. Djup beundran hos cykelfantasterna och lika djup avsky hos dopingmotståndarna. Men också ett ”jaha” hos alla dem som inte bryr sig. Som inte är intresserade av cykling, kanske inte av sport över huvud taget.

Man kan tycka vad man vill, men när tävlingen idag startar är det för 101 gången! Hatten av för det, det är imponerande. I samband med årets lopp ges den danske kulturjournalisten Joakim Jakobsens bok Tour de France, historien om världens största cykellopp ut på svenska.  Sportsliga anekdoter blandas med historiska fakta på ett, enligt förhandsinformationen, roligt och fascinerande sätt.

Jakobsen blandar historier och skrönor. Historier om allt från loppets grundare och hans filosofi till teknik, miljöer, bergsetapper, fantastiska spurter och gula ledartröjor. Och doping. Tyvärr är det ju så att Tour de France, liksom många andra cykellopp, är starkt förknippat med detta trista och osportsliga fenomen. Men kära vänner, om ni liksom jag, trodde att doping var ett relativt nytt inslag så misstog ni er. Gravt. Redan 1920 stängdes Louis Mottiat av för doping. Men inte av tävlingsledningen som man kanske kunde tro utan av de andra tävlande. De var helt enkelt trötta på att ha den kokainstinne Mottiat vinglande runt i klungan.

Boken är fylld av liknande fakta och jag kommer på mig själv med att bli nyfiken på den. Kanske blir den här sommaren helt otippat att bli en sportläsarsommar. Även boken om Messi lockar, men inte riktigt lika mycket som den här.

Du kan läsa ett smakprov här.

Antal sidor: 742 (lite avskräckande)
Förlag: Natur & Kultur