Herregud, det är ju bara en bok om mens

– 100 meter kö, för att få en bok om mens signerad?! En bok om mens?!

Ja jag har mens, hurså?
av Clara Henry

Den upprörda kommentaren är inte min utan yttrades av en inte helt okänd manlig författare på årets bokmässa. Blicken och tonläget var både frågande och trött. Han förstod inte och ironiserade över det oförklarliga. Vad var det här? En ung tjej, youtubestjärna, bloggare och INTE författare, hade skrivit en liten bok som tillsammans med Sigger och Alex stod för den stora skrällen på Bokmässan.

Just då var min enda tanke att ”bry dig inte, du tillhör inte målgruppen”. Jag hade inte själv bläddrat i boken och hade egentligen ingen åsikt i frågan, mer än att hyperna alltid är fascinerande. Efter att ha läst lite i Ja jag har mens hur så? önskar jag att han och alla andra föräldrar läser den, särskilt ni män. Och alldeles speciellt om ni har söner. Och se till att era söner läser den.

Boken är skriven till tjejer men borde läsas av alla. För att skapa förståelse. För det är en stor grej. En grej som krånglar till livet en hel del. För många är det direkt obehagligt och smärtsamt. Och det blir INTE bättre av tonårspojkar (eller för den delen vuxna män) som retas, kommenterar och pikar. Lägg av med det!

Att bli vuxen är svårt för alla, både pojkar och flickor, jag fattar det, men det Clara Henry gör i sin bok är att berätta och förklara allt det där som ingen annan berättar och som i tio, elva, tolv, trettonårs åldern faktiskt inte är så enkelt att sätta ord på, men som man ändå går och funderar över. Bekymrar sig för.

Så snälla, är du förälder köp eller lånas Claras bok och läs den. Se till att dina barn läser den. Och prata med dem om de undrar något om det de läst.

Du kan provläsa boken här.

One Reply to “Herregud, det är ju bara en bok om mens”

Comments are closed.