Glashuset

Det har dimpt ner en hel del böcker för unga vuxna i min brevlåda under våren och försommaren. Gemensamt för dem alla, eller i alla fall de flesta av dem, är temat. Böcker för unga vuxna har i alla tider haft en strulig/ bekymrad/ mobbad tonåring i huvudrollen så det är i sig inget nytt. Nej, den nya gemensamma nämnaren är… det övernaturliga. Vampyrer, änglar, varulvar, häxor, you name it. Litteraturen kryllar av dem och även jag tyckte det var spännande i början, men det kan som bekant bli för mycket även av det goda.

Nu har första delen av en ny serie av den amerikanska författarinnan Rachel Caine landat på våra bokhandelsdiskar. Glashuset handlar om den sextonåriga Claire som tack vare sin intelligens fått hoppa över några klasser i skolan och precis har flyttat till den lilla hålan Morganville för att plugga på college. Så långt är allt väl men snart hamnar hon i onåd hos skolans populära tjejer som utser henne till nästa moboffer. För att stå ut flyttar Claire in hos tre andra, något äldre, ungdomar där hon finner skydd och vänskap.

Morganville visar sig snart vara något helt annat en den sömniga håla som man kan tro. Mörka krafter, läs vampyrer, styr staden med järnhand och den som inte står under en vampyrs beskydd är lovligt byte för alla. Kan de fyra ungdomarna skydda varandra från faran som hotar?

Jämfört med många andra böcker i samma genre så skiljer den sig lite. Här har författarinnan låtit vampyrerna förbli onda och mörka. Inte sexiga och förföriskt grubblande som i många andra fall. Hon har också betonat mobbingen av Claire och hur elaka barn/ ungdomar kan vara mot varandra och hur frustrerande hjälplös man kan känna sig när det inte finns någon som kan hjälpa.

Jag ska erkänna att jag var tveksam till om konceptet skulle kunna fungera ytterligare en gång, men det gör det. Boken är fartfylld med en rapp dialog och en handling som på flera plan skiljer sig från dess konkurrenter/kollegor. Det viktigaste skillnaden är att den här boken är befriande skön från smetigt drypande sexuella anspelningar. Här är vampyrerna onda och människorna måste antingen lyda dem eller kämpa mot dem. Det funkar! För den som tycker det verkar spännande så kan man på Styxx hemsida  läsa ett provläsa bokens första kapitel.

Ett stort plus till förlaget för ytterligare ett snyggt omslag, och känslan med de svärtade sidkanterna är helt rätt för genren.

Betyg: ***+
Antal sidor: 312

Förlag: Styxx Fantasy

Andra som läst boken:
Underbart bokberoende
Bokmamma
Fiktiviteter