Fejk – inte självklar men tänkvärd

Fejk av E. Lockhart. Foto. Bokmalen.nu
Läser Fejk på lunchen.
Foto: Bokmalen.nu

Lavender Lits utgivning brukar vara ett säkert kort. Bra skrivna, intressanta och spännande historier. Klarast lysande exempel är så klart Antoine Laurains ljuvliga Presidentens hatt. Så när de började med sina bokboxar I Lav Lit, där boken levereras i ett paket med bokliga små överraskningar i så var det självklart att hoppa på det. Först ut var den underbara Inte för nära av Colleen Oakley.

Så för ett tag sedan kom Fejk av E. Lockhart och plötsligt var inte förälskelsen lika omedelbar, inte lika… självklar.

Kanske beror det på mig, men det tog ett tag att komma in i bokens lite annorlunda upplägg. Jag kopplade inte hur jag skulle läsa en historia som berättas baklänges, och det tog lite tid att vänja mig vid det.

Men, när jag gjorde det så rullades en fascinerande och skrämmande historia om två kvinnor upp. En historia om att fly från alla krav, omgivningens såväl som de egna. Det är en historia om att skapa sitt eget liv, sitt eget öde, men också en historia om svek, kärlek och mord. Det handlar om att vägra vara den man förväntas vara och våga vara den man vill vara. Till vilket pris som helst.  Det är lite The Talented Mr Ripley över Fejk.

Min första reaktion var ”men vad är det här” men ju mer jag läste, desto mer drog den in mig. Fick mig att tänka och fundera. Och trots att man från sidan ett egentligen har svaret på hur historien slutar som har man ingen aning om vad som händer, eller snarare hur det hände.

Jag kommer definitivt att läsa Fejk igen (och jag läser ALDRIG om böcker, utom Presidentens hatt då…) och kanske till och med från slutet till början. Bara för att försäkra mig om att jag är med på tåget, att jag har klart för mig vad det egentligen var som hände och om vad jag tycker om Imogen och June stämmer.

Eller kanske inte… kanske ska den här sköna känslan av mystik, lite osäkerhet inför vad jag egentligen har läst få leva kvar. Kanske ska jag helt enkelt njuta av att ha läst något så annorlunda, så tänkvärt, så bra. Vi får se, ett är i alla fall klart, den här boken kommer att stanna hos mig, både i huvudet och i bokhyllan.