Familjedrama med feeling

The Last Will and Testament of
 Daphné Le Marche av Kate Forster

Kan ett testamente hela en trasig familj? Kan en gammal dams sista vilja göra orätt rätt och hela gamla sår? När Daphné Le Marche ligger på sin dödsbädd är det i alla fall vad hon försöker göra – ställa allt till rätta.

Ibland är feelgood böcker bara det, böcker som får en att må bra för stunden, just medan man läser eller lyssnar. Perfekt underhållning som fyller en viktig funktion, i alla fall för mig. Jag slappnar av, är ett med historien och bara låter mig flyta med. Helt ljuvligt. Ibland är de mer än så. Ibland väcks tankar och funderingar medan man lyssnar.

Med The Last Will and Testiment of Daphné Le Marche av Kate Forster är en sådan bok. Bakom det karamellika omslaget och den sköna baksidestexten om den åttioåriga fransyskan som kämpat sig upp från ingenting och nu blivit en framgångsrik affärskvinna men med en trasslig familjehistoria, bakom allt det döljer sig tänkvärda situationer. Kan man verkligen tvinga folk till saker i sitt testamente? Uppenbarligen, för med sina sista ord tvingar Daphné sin splittrade familj att återförenas, gamla synder tvingas upp till ytan och plötsligt måste familjen fundera över och ta ställning till släktens historia. Det som börjar med en vanlig testamentesuppläsning kommer att förändra livet för dem alla.

Att kalla det för drama är väl att ta i, det är en feelgoodbok som man njuter av att läsa, men bitvis är det dramatiskt så det förslår. Fördelen med sådana här små praliner till böcker, både utseende- och innehållsmässigt, är att man vet att det kommer att gå bra. Man behöver inte sitta med en klump i magen och hålla tummarna för att hjälten ska klara sig, här vet man att hon gör det och det är befriande skönt.

Jag har haft Daphné och hennes barnbarns historia i bilstereon till och från jobbet den sista tiden och det har varit ett ljuvligt sällskap. Jessica Balls uppläsning är fantastisk, lagom tempo, bra röst och med precis lagom antydan till dialekt hos engelsmän, fransmän och australiensare för att krydda boken men utan att överdriva. Härlig läsning med andra ord.

Du kan provlyssna på boken här.