Erotisk feelgood kryddad med samhällskritik – är det möjligt

Erotic Stories for Punjabi Widows av Balli Kaur Jaswal

Ja absolut! Balli Kaur Jaswal gör det alldeles lysande i Erotic Stories for Punjabi Women och Meera Syals uppläsning lyfter hela läsupplevelsen till något alldeles extra. Så pass att jag faktiskt, trots att Linda Skugge är översättare, tror jag kommer ha svårt att läsa den här julven på svenska. Syals ger den änkorna i boken karaktär när hon väljer att bryta på den så typiska engelska med indisk touch. Det är oslagbart och så otroligt rätt. Lyssna!

I tron att hon ska leda en klass i kreativt skrivande tar Nikki jobb på det lokala community centret, bara för att upptäcka att det är en grupp indiska änkor (från 40 år och uppåt) som samlats. De har alla levt i skuggan av sina män och flera av dem är analfabeter. Och i ärlighetens namn egentligen inte ett dugg intresserade av att lära sig läsa och skriva. De vill träffas och berätta historier för varandra. Och vilka historier det är! Under de traditionella änkedräkterna döljs brinnande hjärtan, längtan efter närhet och passion. Men de måste hålla det hemligt, om vad som egentligen försiggår på tisdags- och torsdagskvällarna läcker ut riskerar de allt.

Vid första anblicken är det här en bok som får en att må bra. Det är njutningsfylld läsning som bjuds och det är med ett leende på läpparna man låter sidorna rinna iväg.  Men det är också en historia om systerskap, om starka band, att stå upp för sig själv, att tillsammans kunna skapa något som är större än en själv och faktiskt kunna skapa förändring.

Jaswal beskriver det indiska samhället i England med stort hjärta och värme, men hon är inte rädd för att belysa dess fel och brister. Igenkännandet är i mångt och mycket större än vad man kanske skulle vilja önska. Kontrollen över kvinnorna utövas i boken av männen i det traditionella sikhiska samfundet, men jag tror att många av oss någon gång har upplevt den, även om vi kallar det något annat.

Den är dessutom härligt omskakande, några av historierna kvinnorna berättar för varandra… oh mama mia… de är heta, lockande och fantasieggande. Helt ljuvliga. Och i ärlighetens namn fick både en och två av mina fördomar och förutfattade meningar sig en välbehövlig spark i ändan – och sånt ger alltid pluspoäng i min bok.

Jag rekommenderar varmt att ni njuter av den här juvelen, helst så klart i Meera Syals uppläsning, men annars i vilken form som helst. Kanske som högläsning med bästa väninnorna, eller varför inte tillsammans med din partner – om du törs.