En dagboksanteckning som skapar läslust

Kvällens nonfictionläsning är en artikel i senaste numret av Världens historia. Det är ett utdrag ur conquistadoren Bernal Diaz del Castillos dagbok. Han är en vanlig soldat som beskriver sina intryck från aztekernas stora marknad i Tenochtitlán. Det hörs på orden att han är imponerad av utbudet av varor, men också av strukturen, hur välordnat allt är. Han är imponerad och kanske lite förvånad, det hade spanjorerna inte väntat sig av de primitiva indianerna.  

Själva marknaden skiljer sig inte särskilt mycket från våra dagars besök i saluhallen. En mängd varor saluförs, allt från bröd, ost, kött, frukt, grönsaker, men även guld, skinn, djurhudar och avföring finns att köpa (just det kan du förhoppningsvis inte hitta i saluhallen dock). Det är bara att uppsöka rätt område, rätt gathörn.  
Jag ser det framför mig, den myllrande marknaden, känner dofterna, hör sorlet från försäljare och köpare som diskuterar kvalitet och priser. Ibland lågmält och övertygande, ibland högljutt och irriterat i prutningens spel. Och jag får sådan lust att vara där, mitt i hela cirkusen. Jag vill kliva in i tidsmaskinen och resa till Tenochtitlán och se det Castillo såg.  
Och i nästa stund låta mig svepas iväg igen, för beskrivningen av staden som ligger på en ö mitt i Texococosjön får tankarna att hoppa till Venedig. Tre broar och ett antal akvedukter leder in till aztekstaden. Det är allt. All annan trafik sker med kanot eller via vindbroar. Plötsligt är det inte den månatliga varumarknaden som dyker upp för mina ögon utan den stora, syndiga, festliga karnevalen i Venedig. Men om igen är det dofterna, färgerna, ljudet, tjattret, skratten som lockar mig. Som får mig att vilja vara där.  
Karnevalen i Venedig har naturligtvis inte ett dugg med conquistadoren Castillas dagboksanteckning från azterkernas marknad att göra, men ibland gör hjärnan logiska tankesprång och associationerna kan bli både roande och spännande. Den här gången får de mig att längta efter en riktigt mustig karnevalsberättelse från Venedig. En historia fylld av spänning, intriger, synd och kärlek.  
Jag kan bara inte komma på någon. Har du ett boktips att ge mig?