Drömbokhandeln

En av våren mest omtalade böcker i bloggosfären måste vara Drömbokhandeln av Laruence Cossé. Det har hypats och pratats, det har röstats om verklighetens drömbokhandel och alla som läst den verkar älska den. Urskiljningslöst.

Jag är inte lika entydig i mina tankar runt boken. Visst har den, liksom alla andra franska pärlor jag upptäckt tack vare Sekwa, en air av något speciellt. Något i berättandet som jag har svårt att sätta fingret på men som jag gillar jättemycket. Kanske ligger det i miljöerna, i karaktärerna eller i berättartekniken. Vad det än är så faller det mig i smaken. Mycket.

Den här gången öppnar vi en bok som handlar om två personer som bestämmer sig för att öppna en bokhandel tillsammans, men inte vilken bokhandel som helst, utan en drömbokhandel med bara goda romaner. Det borde passa mig som handen i handsken, och det gör det också till viss del, men all namedropping och ströandet av titlar som inte säger mig någonting förtar en del av läsupplevelsen. Jag vet att andra blivit oerhört inspirerade och gett sig ut på nätet för att leta upp alla dessa fantastiska böcker, men jag hakar upp mig. Läsrytmen störs. Tyvärr!

Men grundhistorien om Ivan och Francesca som tillsamman öppnar Au Bon Roman är härlig, och skrämmande på en och samma gång. Den nyöppnade bokhandeln gör succé, något som inte gillas av konkurrenter/ kollegor i branschen och det dröjer inte länge förrän de blir motarbetade, hotade och utsatt för mördande konkurrens. Om den bild som målas upp av bokhandelsbranschen är sann så blir jag mörkrädd. Samtidigt känns det väldigt trovärdigt och människans oginhet och den (kanske trots allt inte så svenska) jantelagen är ju tyvärr ingen nyhet.

Som alla Sekwas böcker är Drömbokhandlen ett danskt band med ljuvlig omslagsbild. Så fin, det är nästan synd att sätta in den i bokhyllan.

Betyg: ***
Antal sidor: 457

Förlag: Sekwa

Andra som tyckt till om drömbokhandeln:
Spetsig – som fick sina skyhöga förväntningar infriade.
Mimmimarie – som inspirerades att skriva en egen lista över de böcker hon blev inspirerad att läsa.
Bokparet – som avslutar med att fundera över sina drömbokhandlar.