Dödsdömd och jagad

Dödsdömd av Sharon Bolton

Sharon Bolton är alltid ett säkert kort. Hennes böcker är välskrivna och spännande med omsorgsfullt tecknade karaktärer och intriger. Från debuten Offer till idag. Med Dödsdömd har hon nog presterat sin bästa bok hittills. Balansgången mellan fiktion och vad som skulle kunna vara verkliga händelser är skickligare hanterad den här gången och man vaggas snabbt in i en förrädiskt enkel historia. Det handlar om en mördare, en ballongkrasch och en överlevande på flykt för sitt liv, men det är så klart oerhört mycket mer komplext än så. Som alltid med Boltons böcker.

Det skulle blivit den perfekta födelsedagspresenten från Isobel till hennes syster men luftballongfärden utvecklas snart till en mardrömsfärd med en galen mördare som jagar dem från marken. Kraschen är oundviklig och snart befinner sig en av kvinnorna på flykt. Inte bara från mannen utan också från polisen. Hon går en kamp mot klockan.

Men det är inte bara en bok om en kvinna på flykt, Bolton viker inte för tuffa ämnen som organskörd, brister i sjukvården, vad man är beredd att göra för dem man älskar och om att hålla sig undan samhället. Hon får också in de kulturella skillnader som finns även inom vårt samhälle och hur de påverkar oss alla. Det kan låta mycket och som väldigt stora ämnen att beröra men Bolton är skicklig på att hålla samman alla bitar och knyta ihop säcken.

Jag gillar det här. Det är spännande men samtidigt tänkvärt och jag är inte ett dugg förvånad över lovorden och de ständiga fyror och femmor som delas ut i betyg. Och helt ärligt, när läste du senast en bra bok om nunnor, korrumperad polis, romer och organskörd? 🙂

Jag ser med spänning fram emot hennes nya The Craftsman som kommer i början av april.