Det mest chockerande du någonsin läst!

Maestra
av L.S. Hilton

Håll med om att en sådan salepitch lockar, särskilt när de jämför med Fifty Shades, vilket i och för sig inte är helt ovanligt idag, men jag kunde naturligtvis inte låta bli, jag var ju tvungen att läsa och se om de har rätt. Dessutom lovar omslaget med ”Gone Girl möter Mr Ripley i en vågad thriller som är omöjlig att lägga ifrån sig.” Stora ord att leva upp till för en bok.

Håller Maestra vad säljtexterna lovar? Njae, inte riktigt, men det hade jag nog inte förväntat mig heller, det gör de nästan aldrig. Men kommer den i närheten av de stora orden? Ja kanske, bitvis i alla fall. L.S.Hilton har skrivit en smart, sexig bok med högt tempo och en schysst historia.

Judith Rashleig jobbar på ett av Londons ansedda auktionshus, hon kommer från enkla förhållanden men har bestämt sig för att bli något här i världen och klättra på karriärstegen. Hon lär sig spelets regler, hon klär sig rätt, lär sig tala och föra sig på rätt sätt och hon lär sig hur hon ska göra för att få männen att ge henne det hon vill ha. För att dryga ut kassan, och i ärlighetens namn, för att för in en gnutta spänning i livet arbetar hon extra som värdinna på en champagnebar.

När en skandal rullas upp på auktionshuset är det Judith som får bära hundhuvudet, trots, eller kanske just för att, det var hon som uppdagade det hela och hon får sparken med omedelbar verkan. Hon blir av förklarliga skäl rasande och den trygga tillvaro hon byggt upp riskerar att rasa och hon vänder sig till en av sina champagnekunder för att få hjälp och snart snärjs hon in i händelser som tar henne runt Europa.

Maestra är en fartfylld historia. Det går undan rejält och den vardagliga Londontjejen är snart indragen i både det ena och det andra. Hilton har ett driv i sitt berättande som gör boken lättläst och hon kryddar sin historia med sex, inte kärlek, men sex som ger Judith det hon vill ha och behöver just för tillfället.

Är det chockerande? Nej knappast. Fifthy Shades var bitvis chockerande, antagligen mest för att jag inte läst den typen av sexskildringar tidigare och för att det var så många av dem. Sexscenerna i Maestra är varken särskilt många, grafiska eller chockerande, vi har läst liknande scener i många thrillers och deckare tidigare. Men den har ändå något som gör att jag fortsätter att läsa boken till slut. Jag vill veta hur det går, vad som ska hända härnäst, och det är ett bra betyg på en bok. Jag är inte så säker på att jag kommer att läsa de kommande böckerna i serien, men har inget emot att ha läst den här.

Att jämföra med Gone Girl, Mr Ripley och Fifty Shades känns inte riktigt rättvist för likheterna med de två första är minimala, i stort sett obefintliga, och gör nog boken mest en otjänst, den hade gott fått stå på egna ben tycker jag och hade klarat det fint, för det är underhållande och det är väl precis vad det här typen av bok ska vara.